[text]
Täna on

Äsja jõudis myygile ERMi teaduri Indrek Jäätsi tõsielufilm „Permikomi sygis“. Film kõneleb rahvuslikest eneseteadvustest, ymberrahvatumisest ja rahvuspoliitikast tänapäeva Venemaal yhe soome-ugri rahva näitel.

Permikomidest tehtud filmi „Permikomi sygis“ võtted toimusid eelmise aasta sygiskuus Venemaal Permi krais Permikomi Ringkonnas – peamiselt ringkonna pealinnas Kudõmkaris ning lähikonna kylades. Usutluste ja argielu jäädvustamise kaudu dokumenteerib film praegust majanduslikku ja elmalist olukorda permikomide asualal, mis kuulub Venemaa Euroopa-osa vaeseimate piirkondade hulka. Uuritakse, mida tähendab olla permikomi tänapäeva Venemaal.

Film on eesti, vene ja inglise keeles ja kestab 57 minutit. Filmi saab osta ERMI muuseumipoest (J. Kuperjanovi 9, Tartu), avatud T–P 11–18.

Eluolulise ainese ja argielu salvestamisel filmilindile on ERMis pikaajalised kogemused. Filme hakati muuseumis tegema 1960. aastatel ERMi tollase direktori Aleksei Petersoni algatusel. Kuigi filme on aastate jooksul tehtud palju, on „Permikomi sygis“ esimene, mida ERM levitab.