[text]
Täna on

Selle nädala lõpuni (kuni 07.09.) on Eesti Käsitöö Maja galeriis (Tallinnas, Pikk tn 22) avatud Hea villa näitus. Näha ja katsuda saab villa erinevates töötluse järkudes.

Väärt käsitöö alguseks on õige aine valik. Olgu see siis vaibaks sobilik ja vastupidav lõng või salliteoks vajalik pehme viltuv peenvill. Näitusel saab väikse ylevaate hetkel meie põlde niitvate villaloomade erityybilistest villakutest.

Näitusele eelnenud yhisel villapäeval tuli ilmsiks osalejate eriline meisterlikkus käsitsi ketramises. Me ei pruugi ette kujutadagi, kui erineva väljanägemise ja omadustega see meile nii omane ja tuntud lõng olla saab. Seetõttu ripuvadki näituse saalis erinevatest villatyypidest kedratud hinnalised lõngavihud.

Näitusel on villa ja lõnga toonud kuue talu perenaised: Ülle Saar Vana-Olevi talust Märjamaalt, Julika Roos Jaani talust Pärnumaalt, Kadri Roosi Esna mõisast Järvamaalt, Merike Palm Uue-Taatsi talust Läänemaalt, Lilian Freiberg Ala-Mähkli talust Võrumaalt ja Olivia Till Hallimäe talust Valgamaalt.

Näitus sai ellu kutsud uurimaks, kui palju väärtustavad meie lambakasvatajad villa ja kas tehakse ka vastavasisulist aretustööd. Osalevad kuue talu perenaised, lambakarja omanikud, kel pyyd ikka edasi ja paremuse suunas.

Näituse mõtte pakkus välja ja eri kandi villarahvast aitas kokku viia Liisa Kallam ja Liisa Tomasberg MTÜ Vildiarenduskeskusest.

Vaata lisaks: http://www.folkart.ee/est/