[text]
Täna on

Soome kirjandus- ja taidetegelaste yhing Kiila alustas allkirjade kogumist Tšeboksarõ veejõujaama veetaseme tõstmise vastu, mille tagajärjel jääb osa mäemari alasid tulevikus vee alla, vahendas Fenno-Ugria.

Praeguseks on oma allkirja andnud 121 inimest, kelle hulgas on ka Eestis elanikke.

President Dmitri Medvedev andis lehekuus Venemaa valitsusele korralduse lõpetada ettevalmistustööd Tšeboksarõ veehoidla veetaseme veelkordseks tõstmiseks 63 meetrilt 68 meetrile.

Veetaseme tõstmist taotleb Tšuvaši vabariik, lootes sellega suurendada Tšeboksarõ veejaama jõutoodangut ja vältida kohatist Volga jõe madalaks jäämist.

Maride jaoks tekitas juba Volga veetaseme esmakordne tõstmine Tšeboksarõ veejõujaama ehituse aegu 1968.-1986. aastatel suureõnnetuse. Mäemarid kaotasid siis ligi 30 protsenti oma asualadest, umbes 8000 inimest asustati ymber.

Veetaseme tõstmise vastu on astunud erinevad Marimaa, Tšuvaššia ja Nižni Novgorodi oblasti kodanikuyhendused. Eriti hakkaja on olnud Nižni Novgorodi keskkonnayhendus Dront.

Vastu on ka õigeusu kiriku esindajad. Nižni Novgorodi piiskopkond on juba avaldanud muret, et ohtu võib sattuda ka võimalikus yleujutustsoonis asuv Makari klooster.

Soome yhenduse Kiila yks juhtidest Ville Ropponen selgitab allkirjade kogumise lehekyljel, et tuhandete inimeste ymberasustamine toob kaasa elmaväärtuste kaotuse. Seal on ka öeldud, et Mari Eli vabariik on saanud vabariigi nimirahvuse ahistamise pärast kurikuulsaks.

Pärast seda, kui 2001. aastal sai vabariigi presidendiks Leonid Markelov, on Marimaal läbi pekstud või tapetud kymneid ajakirjanikke, rahvusliikumise eestvedajaid ning lihtsalt võimude arvustajaid. Mari keele õpetamise maht on vähenenud, samuti nagu ka mari elma osa sealses yhiskonnas.

Soomlased toovad võrdluse ka Tyrgi edelaosas elavatele kurdidega, sest võimsad veejaamad on hävitanud ka nende kylasid ja linnu. Samuti viitavad nad yRO 1948. aasta leppele genotsiidi ennetamisest, mis keelab mingi rahvuse või ryhma elulaadi taotlusliku halvendamise.

Yhendus Kiili pöördub Venemaa presidendi Medvedevi, Venemaa veeliikluse ministeeriumi ja Rosenergo juhatuse poole palvega peatada Tšeboksarõ hydrojaama veetaseme tõstmise kavandamine.


Allkirjade kogumine