[text]
Täna on

Eesti põllumajandusmuuseumi näitus “Leib on talu peremees” kolib Muhumaale Koguva kylla leivatarkust näitama, teatas Meie Maa.

Näitus on Muhu muuseumis rahvale uudistamiseks ja tutvumiseks avatud alates täna kella 10st. Avamisel kõneldakse leiva ajaloost, mängitakse põrandamängu “Kuidas valmib leib” ja kypsetatakse ning maitstakse leiba.

Põllumajandusmuuseumi väljapanek kajastab Eesti rukkikasvatuse ajalugu ja rukkileivaga seotud tavasid ja uskumusi.

Väljapanek tutvustab rukki kasvatamise ajalugu, viljakylvamist, -koristust, rehepeksu, rukkiteradest jahu jahvatamist ning leivakypsetamist. Näidatakse ka endisaegseid viljakoristusriistu ja leivataigna tegemiseks vajalikke anumaid.

Teise aastatuhande alguses vahetas rukkileib välja odraleiva. Siitpeale sai eestlaste leivaks rukkileib, mis aastasadade vältel kujunes yheks kõige olulisemaks põhitoiduks. Kõnekäänd “teenib leiba” tähendas “teenib elatist”, “leib on majas” – elatis on olemas, nälga pole vaja karta.

Näituse koostas Mare Viiralt, kunstnik on Maarika Tang.

Väljapanek jääb avatuks porikuu 15. päevani.


Meie Maa