[text]
Täna on

t_Kunda007.gifTäpselt kuu aja pärast, 11.10. korraldavad Kunda linnavalitsus, Maavalla koda ja Tartu ylikool Kundas Hiiemäe päeva. Hiiesõpru lähemalt ja kaugemalt oodatakse kodust kaasa võetud tõrudega Kundasse, et neid yhiselt Hiiemäel mulda pista.

Päeva teises osas kõnelevad Tartu ylikooli teadurid Kunda Hiiemäe kivikalmetest ning looduslikest pyhapaikadest ja nendega seotud tavadest; kõlab rahvamuusika.

Syndmusega soovivad korraldajad kaasa aidata sajandite jooksul räsida saanud pyhapaiga loodusliku ilme taastumisele, vaimse elmapärandi tugevnemisele ja elukeskkonna paranemisele.

Korraldajad paluvad Kundasse tulijail kodukohast tammetõrud kaasa võtta. Kui tõrud korjatakse pyhapaigast, on kohane sel puhul vastutasuks puule and jätta. Anniks sobivad looduslikust kiust lõngad ja paelad, mis seotakse lõdvalt oksa või tyve kylge.

Kunda Hiiemägi on yks Virumaa võimsamatest pyhapaikadest. Enam kui kilomeetripikkusel kõrgendikul asuvaid kivikalmeid hakati rajama juba vähemalt 2500 aastat tagasi. Surnute põletamist ja matmist hiiemäele mäletab ka rahvapärimus. Hiiemäel on toimunud maausulised palvused ja seal on käidud end ravimas.

Ilmselt 18. või 19. sajandil hävitas Kunda mõis hiiemetsa ja hakkas seda põllumajanduslikult kasutama. Nõukogude ajal hävis viiendik Hiiemäest kruusa kaevandamisel. Praegu on pyhapaiga looduslik kooslus taastumas.

Lisateavet saab kysida: koda[at]maavald.ee