[text]
Täna on

Tartus usuteadust õppinud ja systeemi lähedalt näinud Siiri Sisask kirjutab ajakirjas Naised, et usk ja hingeharidus on inimesele väga olulised, ent praegused religiooniõpetajad pole võimelised seda vastuvõetavalt õpetama.

Eestis on kirik riigist lahutatud. Eesti Vabariigi põhiseaduse paragrahv 40 kinnitab, et kuulumine usuyhingutesse on vaba. Ometi tähistame kristlikke pyhasid ja ka koolides õpetatakse lapsi ristiusu vaimus. Kas usuõpetus peaks kuuluma hariduspoliitika juurde?

Siiri Sisask, muusik ja ema näiteks arvab, et usuõpetus ja usulised talitused koolis on usuliste vaadete pealesurumine. Nn usu alused, mida koolides ainena õpetatakse, on Sisaski sõnul juba ammu ajast ja arust. Usk ja hingeharidus on inimesele väga olulised, ent on ebaõiglane, kui õpilasi haritakse yksnes läbi ristiusu põhimõtete.

“See on ju manipuleerimine – ja kellega oleks veel lihtsam manipuleerida kui väikeste lastega? Tänapäeva kirik on minu arvates muutunud puhtaks äriks. Lisaks pole Eestis piisavalt tarku ja tolerantseid õpetajaid, kes suudaksid anda religioonialast haridust avaramalt, ilma oma vaateid peale sundimata – neid leiduks ehk parimagi tahtmise juures vaid kymmekond ja enamasti pole nad siis nii karjäärihimulised, et kooli tööle minna.”

Pikemalt ajakirjas Naised