[text]
Täna on

Regio on avanud avaliku kaardirakenduse, millelt leiab Eestis 20. sajandi alguses kehtinud kihelkondade piirid. Kaardil hiirenoolega liikudes kuvatakse ka kihelkonna nimi. Kuigi kohati on piirid esitatud mõnevõrra valesti, on tegemist siiski parima kihelkondade kaardiga.

Võrgus ja paberil jõuab huvilistele teisigi kihelkondade kaarte.

Ylevaatliku kihelkondade kaardi leiab siit.

Kihelkondade ylevaatekaart on lisatud ka uude Regio Eesti atlasesse M 1: 150 000.

Eesti Rahva Muuseumi, Eesti Päevalehe, GO Reisiajakirja ja kaardikirjastuse Regio yhisel jõul valmib porikuuks Eesti kihelkondade paberkaart.

Teedekaardil on kihelkonnapiirid, -kirikud, -surnuaiad, -muuseumid ja tulevased kihelkonnasiltide asukohad. Pöördel on kihekondi tutvustav tekst ja nimeindeks.

Kaardimõõt 99x69cm ja kokkuvoldituna 10x23 cm. Kaart on läbipaistvas kiletaskus.

Kaarti saab tellida aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.. Ettetellijad saavad kaardi posti teel. Hind 90 krooni s.h 20% km.

Eesti Rahva Muuseumi eestvedamisel ja maanteeameti abiga tähistatakse yle kogu Eesti kihelkonnapiirid kõigi suuremate teede ääres.

Kaido Kama selgitab, miks kihelkonnad tähtsad on:

"Sõna ’kihl’ või ’kihel’ on eesti keeles väga vana germaani laen ja ta on algselt tähistanud mingit kokkulepet või lepingut. yhes kihelkonnas elavad inimesed oleksid siis justkui mingi lepingu või kokkuleppega omavahel seotud.

Kihelkond on tänini eestlaste piirkondliku identiteedi aluseks, kogu meie vanem kultuurikiht jaguneb kihelkondade järgi. Rahvalaul, rahvarõivas ja keelemurre on mingi kihelkonna omad, mitte valla või rajooni või kolhoosi omad."

Kihelkonnapiiride tähistamise ettevõtmised on kiiduväärsed, kuid seda varjutab kristlike okupatsioonivõimude kehtestatud nimede jätkuv kasutamine ja oma põliste nimede unustamine. Näiteks Viru-Nigula kihelkonna ajalooline maakeelne nimi on Mahu ja Mihklil Soontagana.

Maavalla kojas on tegutsenud seitsme aasta jooksul kihelkonnanimede tööryhm, mis on tegelenud võõrnimedele omakeelsete vastete leidmisega. Maakeelsete kihelkonnanimede loend jõuab huvilisteni arvatavasti veel selle aasta jooksul.