[text]
Täna on

Viljandis asuva Eesti Pärimusmuusika Keskuse selle hooaja yks uuendusi on lastehommikud pärimusmuusikaga.
Lastehommikud täis pärimusmuusikat on Eestis uus või tegelikult ära unustatud vana ettevõtmine. Pärimusmuusikaga kipub olema nii, et muusikud otsivad vanu laule yles ja rahvas elab kaasa, kuid suust suhu või isalt pojale edasikandmist nagu vanasti on jäänud vähemaks, kirjutas ERRs Ragnar Kond.

Teine eesmärk on harjutada lapsi esinemisi kuulama. Praegu on tihti nii, et paar lugu istutakse vaikselt ära ja siis kibeletakse mujale, ehkki ema või isa tahaks veel saalis olla.

"Need on vanad karjalaste laulud, neid laule ju vanasti lapsed laulsidki," rääkis pärimusmuusika lastehommikute korraldaja Annika Mändmaa. "Eks me yrita need taas ellu äratada. Ega ma ei õpeta lastele midagi. Need tulevad neil nagu iseenesest. Nad ju ise improviseerivad juurde. Läbi lasteõpetuse õpetan ma tegelikult vanemaid, et vanemad hakkaks jälle laulma."

Viljandis esitletud karjalapselaulude heliplaat "Sõit sõõrule" on muusikute ja laste täiesti ainulaadne yhine ettevõtmine. Saab kaasa laulda või laulusõnu õppida. Lisaks leiab plaadiymbrise vahelt nukutegemise õpetuse, sest nagu selgub, on koos nukuga lõbusam plaati kuulata, laulda ja tantsida.

Tahtmatult tekib kysimus, miks selliseid plaate on valmistatud ainult 500 ja alles nyyd, aga mitte kõigi Eestimaa kodude ja lasteaedade jaoks ja juba ammu.

"Me oleme lindistanud seda plaati elutubades, et lapsed ei läheks krampi, et nad oleks nii, nagu nad on, et nad laulaks samasuguse rõõmuga," rääkis annika Mändmaa. "Ja taustaks on samad helid, mis seal elutoas on - ahju praksumine või supikeetmine või linnulaul väljas lauldes."

Pärimusmuusika keskuse hooaeg pakub põnevate esinejate ja August Pulsti õpitubade kõrval ka midagi teisemat.

"Oktoobrist alates hakkame siin filme näitama - neid, mis on lähemalt või kaugemalt seotud muusikaga. Ja kindlasti eesti filmid," rääkis pärimusmuusika keskuse hooaja eestvedaja Janne Suits

ERR