[text]
Täna on

Eesti Rahva Muuseum alustas eelmisel nädalal setu elma tutvustavat syndmuste sarja "Seto asi lätt edesi!", pyhendudes tänavu sygisel setu tavade tutvustamisele, vahendas Fenno-Ugria.

Sygiskuust jõulukuuni võib muuseumis näha kaht setu-ainelist näitust, osaleda käsitöö ja laulu õpitubades ning seminaril, mis lahkab setu elma talletamise kysimusi.

Sarja esimene syndmus oli Setumaa koguteose "Setomaa 2. Vanem ajalugu muinasajast kuni 1920. aastani" esitlus eelmisel nädalal. Kultuuriministeeriumi, Setumaa riikliku kultuuriprogrammi ja Eesti Kultuurkapitali toel valminud koguteose esimene raamat tutvustab Setomaa vanemat ajalugu alates "aegade algusest" kuni Vene tsaaririigi kokkuvarisemiseni ja Eesti Vabariigi synnini ning on lihtsama iseloomuga teadusväljaanne, mis annab lugejatele  igakylgse ylevaate sellest omapärasest maanurgast.

Tänavu porikuus selgub seegi, kas seto leelo võetakse UNESCO vaimse elmapärandi nimekirja, kuhu see on esitatud.

Saja aasta jooksul on ERMi kogutud rohkelt Setumaalt pärit ainest. Setu taluehitiste aineline joonisekogu ulatub 450 leheni, muuseumis on yle 6000 Setumaal tehtud kuva ja ligi 4500 Setumaalt pärit eset. Kylastajate seas on menukamad olnud naiste hamed ja puusapõlled, sukad, vööd, pyhaserätid ning põlised hõbeehted.

Näitused, kavad, muusika – õt olõssi kõigil tiidä'!

Sygiskuu
Kuni 26.09 on avatud Aili Palmi näitus setupitsilisest keraamikast "Vana on uus" Raadi jääkeldri näitusesaalis

Porikuu
01.10 kell 16.00 Näituse "Lauluemade jälg. Soomlased setosid jäädvustamas" avamine ERMi näitusemajas (Avatud kuni 10.01.2010).

16.10 kell 18.00 Kontserdisarja „Tulevikumuuseumi hääl“ XX kontsert. Seto eri.

18.10 kell 13-16 Setu tavasid tutvustav perepäev „Hõimurahva tuba“.

Jõulukuu
4.12 Ettekandekoosolek "Seto lauluemade jälg. Representatsioonid ja jäädvustamine.“ Järgneb mängufilmi „Taarka“ vaatamine koos selgitustega.