[text]
Täna on

0495babcb4a4c08ac150429111a38963_w120.gifPyhapäeval 11. porikuud oodatakse hiiesõpru lähemalt ja kaugemalt Virumaale Kunda Hiiemäe päevale, kus toimub palvus, tutvutakse hiiega, istutatakse tõrusid, kuulatakse loenguid, avatakse looduslike pyhapaikade fotonäitus ja esitatakse rahvamuusikat.

Hiiemäe päeva korraldavad Kunda Linnavalitsus, Tartu Ülikool, Muinsuskaitseamet ja Maavalla koda. Syndmusega soovivad korraldajad kaasa aidata sajandite jooksul räsida saanud pyhapaiga loodusliku ilme taastumisele, vaimse pärandi tugevnemisele ja elukeskkonna paranemisele.

Päev algab palvusega, kus inimeste tehtud kurja eest Hiiemäelt vabandust palutakse ning maajumalatelt hiitele ja põlisrahvastele tuge nõutatakse. Palvusel osalejatel palutakse end esivanemate kombel eelmisel päeval saunas või mujal puhtaks pesta ja hiiemäele puhtad heledad rõivad selga panna.

Palvuse järel pakutakse putru, tutvustatakse hiiemäge ja poetatakse hiiemetsa taastamiseks mulda tõrusid. Sellega seoses paluvad koraldajad Kundasse tulijail kodukohast tammetõrud kaasa võtta. Kui tõrud korjatakse pYhapaigast, on kohane sel puhul vastutasuks puule and jätta. Anniks sobivad looduslikust kiust lõngad ja paelad, mis seotakse lõdvalt oksa või tyve kylge.

Hiiemäe päeva teine osa toimub Kunda Tsemendimuuseumis. Ahto Kaasik ja Marge Konsa Tartu Ülikoolist kõnelevad Eesti ja Kunda-kandi pyhapaikadest ja nendega seotud tavadest ning Kunda Hiiemäe kivikalmetest. Esinevad Kunda muusikakooli õpilased, lõõtspilli mängib Otsa Meelis

Avatav näitus “Maavalla hiied” on väike teejuht oma sygavamate juurte juurde. Välja pandud fotod ja allkirjad tutvustavad hiisi ja teisi ajaloolisi looduslikke pyhapaiku, nendega seotud pärimust, tavasid ja pyhapaikade hoidmisega seotud muresid.

Näitus on Kunda Tsemendimuuseumis avatud 11.10. – 24.10. E – R kl 11.00 – 16.00, L 10.00 – 15.00.

Kunda Hiiemägi on yks Virumaa võimsamatest pyhapaikadest. Enam kui kilomeetripikkusel kõrgendikul asuvaid kivikalmeid hakati rajama juba vähemalt 2500 aastat tagasi. Surnute põletamist ja matmist hiiemäele mäletab ka rahvapärimus. Hiiemäel on toimunud maausulised palvused ja seal on end ravimas käidud.

Ilmselt 18. või 19. sajandil hävitas Kunda mõis hiiemetsa ja hakkas pyhapaika  põllumajanduslikult kasutama. Nõukogude ajal hävis viiendik Hiiemäest kruusa kaevandamisel. Praegu on pyhapaiga looduslik taimekooslus taastumas.


KAVA

Hiiemäel
11.30 Kogunemine
12.00 Palvus
12.30 – 13.30 Tutvumine hiiemäega, tammetõrude istutamine

Kunda Tsemendimuuseumis
14.30 esinevad Kunda Muusikakooli õpilased
14.45 näituse avamine
15.00 Looduslikud pyhapaigad – tavad ja väärtused. Ettekande peab Ahto Kaasik
16.00 Kunda Hiiemäe kivikalme arheoloogilisest uurimisest. Ettekande peab Marge Konsa
17.00. Lõõtspilli mängib Meelis Ots

Kunda Hiiemägi asub linna piiril kohas, kus Viru-Nigula – Kunda maantee laskub kaarega linna.

Tsemendimuuseum asub Kundas Jaama tn 11.

Pärimust Kunda hiiemäest

Kuvasid Kunda hiiemäest

Head tavad hiies

Lisateavet tel 56 686 892, koda [at] maavald.ee

Samal teemal:

Virumaa Teataja

Maaleht

Bioneer

Roheline Värav