[text]
Täna on

Reedel, 9. porikuud algab Värskas maailma esimene leelo teaduslik ettekandekoosolek. Teadlaste, leelonaiste- ja meeste ja kõigi teiste leelohuviliste osavõtul toimuval syndmusel kõlavad ettekanded seto leelost eri vaatenurkadest, käsitledes leelotava minevikku, olevikku ja tulevikku, kirjutas Setomaa võrguleht.

30. sygiskuud võeti seto leelo vastu UNESCO inimkonna vaimse elmapärandi esindusnimekirja ning nyydsest on leelo alalhoidmine seto kogukonna jaoks eriti vastutusrikas ylesanne. Leelo ei ole muuseumi asi, vaid setode elu igapäevaosa, mis võib väljendada yhtaegu nii igivanu kombeid kui esitaja tundeid.

«Tänane oskus ja vajadus leelolauluga ennast väljendada, peaks leidma samatähtsa koha ka meie järeltulevate põlvede igapäevaelus, aga selleks on vaja ise teada, et mida ja kuidas edasi anda ning õpetada,» sõnas Seto Leelotarkade kogu juht ning seto ylemsootska Õie Sarv.

Praegu tegutseb kymneid leelokoore, neist enamik Setomaal, kuid ka Tallinnas, Põltsamaal, Petseri rajoonis Vene Föderatsioonis ja Siberis. Leelosyndmusel teevad koorid oma tegevusest näituse, luues ainulaadse võimaluse saada ylevaade eri kooride olemusest ja tegevusest.

Syndmus toimub 9. − 10. porikuud 2009 Värska kultuurikeskuses. Seto lipp heisatakse kuningriigi laulu laulmiseks kell 13.30. Järgnevad avasõnad, ettekanded, aruteluring ning esimene päev lõpeb kõigi osalejate yhispeoga, kus leelotades tähistatakse UNESCO otsust, lauldakse linti seto kuningriigi laul ja leelotatakse muid omi laule.

Teisel päeval on samuti võimalus kuulata ettekandeid, osaleda aruteludes ja päeva lõpus vaadata „Leiko“ koorist valminud filmi. Syndmuse raames toimuvad ka raamatu- ja plaadiesitlused. Kokku on leelosyndmusele oodata yle 180 inimese.

Leelokonverentsi päävakõrd