[text]
Täna on

t_HoimPlakat.gifHõimupäevade avalöögina avatitäna kell 16.00 Tallinna Ylikooli Akadeemilises Raamatukogus Eesti Rahva Muuseumi stendinäitus soome-ugri ja samojeedi rahvastest. Näitust täiendab raamatuväljapanek, mis tutvustab fennougristika ajalugu reisikirjade ja uurimuste kaudu, teatas Fenno-Ugria.

Järgmisel nädalal saabub Eestisse suur hulk soome-ugri pärimusmuusikuid ja kirjanikke, kes rändavad ringi yle kogu Maavalla, esinedes koolides, rahvamajades ja raamatukogudes toimuvatel esinemistel ja kirjandusõhtutel.

Tänavu saab udmurdi, mari, ersa, handi ja karjala kylamuusikute kõrval kuulata ka elukutselisi pärimusmuusika ryhmi: saami joige ja rahvapille tutvustab ansambel Fadnu Norrast, karjalasoome muusikat ansambel Burlakat Soomest ning ungari põlist pillimuusikat Buda Folk Band.

Hõimupäevade peasyndmuseks on järgmisel nädalalõpul toimuvad peakontserdid 15.10 kell 18 Tartu ylikooli aulas ja 16.10 kell 18 Viljandi pärimusmuusika aidas. Laupäeval, 17.10 kell 14-20 toimub Tallinnas, Pirita Lillepaviljonis kõikide kylaliste osavõtul suur hõimupäev, kus on võimalik lisaks muusika nautimisele õppida tantsusamme, tutvuda Eestis tegutsevate soome-ugri seltside tegevusega, osta soome-ugri teemalisi plaate ja trykiseid ja maitsta soome-ugri rahvaste rahvusroogi.

Esmaspäeval 12.10 kell 18.00 avatakse Eesti Kunstiakadeemia galeriis EKA soome-ugri uurimisreisi näitus "Komiromantika", mis on koostatud sel suvel iþmakomide juures kogutu ainetel.

Teisipäeval 13.10 kell 11.00 algab Eesti Rahvusraamatukogus kirjandussyndmus "Soome-ugri vastastikused tõlked ja nende avaldamine". Arvo Valtoni eestvedamisel toimub hõimupäevade raames veel mitu kirjandusõhtut, kus saab teha lähemat tutvust Venemaa soome-ugri aladel tegutsevate kirjanike ja tõlkijatega.

Tartus Genialistide klubis leiavad 13.-16. porikuud aset VII Ungari filmipäevad ning 18. porikuud on soome-ugri teemaõhtu ETV2s, mille raames näidatakse kuut eestlaste tehtud tõsielufilmi.

Fenno-Ugria Asutus andis hõimupäevade eel välja soome-ugri teemalise ajalehe Fenno-Ugria Teataja 4. numbri, mis ilmub ajalehe Sirp vahelehena sel reedel, 9. porikuud. 

Et hõimupäevade peamiseks eesmärgiks on soome-ugri rahvaste tutvustamine noortele, tähistatakse seda paljudes koolides yle Maavalla. Toimuvad soome-ugri rahvastele pyhendatud tunnid, kohtumised ja muud temaatilised syndmused.

Soome-ugri rahvaid tutvustavaid ja nende omavahelisi sidemeid tugevdavaid hõimupäevi tähistatakse Eestis juba alates 1929. aastast, tänavu täitub seega hõimupäevade 80. synnipäev.

Hõimupäevade tava katkes kyll nõukogude okupatsiooni ajal, kuid jätkus taasiseseisvumisel 1988. aastal. Viimastel aastatel on hõimupäevi peetud ka Venemaal.

Hõimupäevadest lähemalt

Hõimupäevade täienev kava