[text]
Täna on

Elle-Mari Talivee, Roheline Värav

t_kodukakk.gifEesti ornitoloogiayhingu 2009. aasta lind on kodukakk (Strix aluco). Aasta linde on valitud juba viisteist aastat, ent selle aasta peategelane sai omale ka kodulehekylje  ning kakukaamera, mille abil jälgisid kodukakkude pereelu tuhanded vaatajad nii Eestist kui mujalt maailmast. Aastalinnu lehekyljel on palju põnevat: lisaks jutule kakuliikide levikuala kaardid, kuulamiseks erinevate kakkude häälitsused ja vaatamiseks kuvasid. 2009. aastal on siia koondunud ka kodukaku vaatlused ja kodukaku ankeet tema arvukusemuutuste ning värvusvariatsioonide selgitamiseks.

Et aga kodukakk on tänu oma öisele eluviisile salapärane ja veidi salapärane lind, siis on Eesti ornitoloogiayhing koostöös Eesti Rahvaluule Arhiiviga alustanud ka kakupärimuse kogumist. Kogutud pärimus talletatakse Eesti Rahvaluule Arhiivis.

Oma põnevad kogemused, lood ja juhtumised, mis on seotud kodukaku või teiste Eesti kakkudega ehk „öökullidega” tuleks yles kirjutada ning saata Eesti ornitoloogiayhingusse.

Selleks tuleks järgida kakupärimuse juhendit:

1. Saada oma isiklikul kogemusel põhinev või tuttavalt kuuldud tõestisyndinud lugu, lisa:

1. oma nimi, telefoninumber ja postiaadress ning tuttavalt kuuldud loo puhul ka jutustaja nimi;

2. loo syndmuse koht (maakond, kyla);

3. syndmuse toimumisaeg (aasta, kuu, päev, kellaaeg, kui võimalik);

4. loos esinenud kaku liik või määratlus „liiki ei tea”.

Oodatud on ka kuvad.

2. Saada rahvapärimust kodukakust jt öökullidest, näiteks milliseid rahvapäraseid yldnimesid või liiginimesid oled kuulnud, uskumused ja lood öökullidest ja nende häälitsustest, halvad ja head ended või sõnumid ning nende täideminek, suhtumine kakkudesse (tark-rumal, hea-halb, ilus-inetu vm) jms.

3. Kogu ja saada teavet öökulli kasutamisest nõiduse, painaja, varga, vareste vm tõrjumiseks.

4. Kõigi lugude, uskumuste jm juures märgi kindlasti võimalikult täpselt, kus see levinud on või kus paigas kuuldud (maakond, kyla, piirkond vm).

5. Lood saada hiljemalt 15. novembriks 2009. a. EOÜ postiaadressile pk. 227, Tartu 51002 (märgusõnaks palume ymbrikule märkida „Kakufolkloor“) või e-mailile andrus.jair [at] gmail.com.

Lisateavet pärimuse kogumise kohta saab Andrus Jairilt telefonil 5070682 (e-post andrus.jair [at] gmail.com) ja Mall Hiiemäelt telefonil 7377 733.

Tublimatele pärimuse kogujatele on ette nähtud ka autasud ning osalenute vahel loositakse välja kakuainelisi auhindu.

Eesti Ornitoloogiayhing kutsub osalema ka kodukaku joonistusvõistlusel – tegelikult võib muidugi joonistada ka teisi Eestis kohatud kakke (nn. öökulle). Selleks tuleb oma joonistus saata hiljemalt 15.11. EOÜ postiaadressile. Parimatele on samuti auhinnad.

Kuva: Kodukakk, Remo Savisaar

Roheline Värav