[text]
Täna on

Laupäeval, 21. kooljakuud toimub Tallinnas Eesti vabaõhumuuseumis maarahva tooli õppepäev.

Veel 19. sajandi esimesel poolel leidus toole maarahva taludes vähe, istumiseks kasutati seinapinke. Tooli kasutati kui eriliselt pidulikku istet või kingitusesemena (pruuttool, nooriku tool).

Toolide kasutus hakkas levima alles 19. sajandi lõpupoole, mida valmistasid osavamad puutöötegijad või toolimeistrid. Yle-eestiliselt olid levinud raamtoolid, mille põhi oli punutud õlest, kõrkjatest, nöörist või vitstest, aga ka laudpõhjaga.

Kursuse jutu-osas tutvustab muuseumikogude vardja Aile Heidmets Eesti Vabaõhumuuseumi kogudes olevaid eriilmelisi toole ning kõneleb tooliga seotud tõekspidamistest ja kommetest. Kuna tavaliselt kylastajad muuseumi kogudesse ei pääse, on see kindlasti väga haruldane võimalus. Puidusäilitaja Lembit-Joel Kõrgend kõneleb, mida tuleks tooli valmistamisel silmas pidada, kuidas toole viimistleda jpm. Yhe tuntuima Eesti punutiste meistri Ando Reinola käe all õpime punuma puuraamile takunöörist toolipõhja.

Toimumispaik: Eesti Vabaõhumuuseumi Kuie koolimaja
Toimumisaeg: 21.11. kl 10.00 - 16.00
Osavõtutasu: 350 krooni
Kaasa võtta: 400g (ca 20 m) 0,5cm läbimõõduga linanööri (takunööri)

Täpsem teave ja osalemiseks kirja panemine: 6 549 126
või See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


Allikas: Eesti Vabaõhumuuseum