[text]
Täna on

Peagi ilmub trykist Maavalla kalender 10223 (2010), mille kirja värviks on tänavu valitud sinine.

Kalender on koostatud maarahva ajaloolise sirvi- ehk ruunikalendri eeskujul ja tutvustab meie põliste pyhadega seotud tavasid ja uskumusi. Sirvikalender on trykitud väheldastele piklikele lehtedele, mille yhel kyljel on vanad ruunikirjad ja teisel kyljel selgitav jutt.

Kalendrisse on valitud pyhad, mille põline tähendus ja/või kombestik on teada. Kasutatud on pyhade maakeelseid nimetusi nagu sydakuu, radokuu, urbekuu, mahlakuu, pärnakuu jt.

Lyhikesed selgitused toovad pyhadest esile peamise. Näiteks 21. - 25.12 kestvate jõulude kohta ytlevad sirvid järgmist:

"Jõulud on maarahva aastavahetuse pyhad, mis kestavad pööripäevast uue aastani. Jõululaupäev (24.12.) on seejuures vana-aasta õhtu. Jõuluks puhastatakse hoolega kogu majapidamine ja valmistatakse rikkalikud piduroad. Leib ja liha peavad kogu pyhadeaja laual olema. Pysitakse kodus, puhatakse, mängitakse jõulumänge ja syyakse hästi. Jõululaupäeval käiakse enne päevaloojangut saunas, öösel hoitakse tuli toas ja voodid hingede jaoks vabad. Uusaastaööl või hommikul puhta ja värske veega silmade pesemine annab tervist kogu aastaks. 25. Ajastaja päev ehk uusaasta. Mehed ja poisid käivad kylas head uut aastat soovimas. Päev hakkab nyyd pikemaks minema."

Lisaks tavapärastele nädalapäevadele, tähtpäevadele ja neljale kuuveerandile saab ruunide abil määrata ka kuu pehmeid ja kõvasid aegu. Pehmete ning kõvade aegade abil saab kavandada oma tööd ja tegemised kõige soodsamale ajale.

Sirvikalendris kasutatakse maarahva ajaarvamist, mille kohaselt on järgmise aastaringi numbriks 10223. Aastaid loetakse siin syndmusest, kui läänemeremaade kohal laiunud jääaja järgne järv murdis endale väljapääsu ilmamerre. Lyhikese aja jooksul langes veetase mitukymmend meetrit ja vee alt vabanes suur jagu Maavallast. Selle syndmuse paiku tekkis siinmail ka esimene inimasustus ja pandi alus meie rahva loole.

Sirvilauad on maarahva ainus teadaolev oma ajaarvamise vahend. Kuigi sellesarnaseid kalendreid on kasutatud mujalgi Põhjalas, väljendab maarahva sirvikalender ikkagi kohalikku aja- ja loonatunnetust ning pärimust. Tosina jagu muistseid puusse lõigatud sirvilaudu hoitakse siiani tallel muuseumides. Nende põhjal on koostatud ka tänapäevane sirvikalender, mida tänavu antakse välja juba 32. korda.

Trykise andmed

Suurus 21 x 5 cm - 14 lehte
Värvid 1/1 tumesinine
Väljaandja: Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda
Koostajad: Mana Kaasik, Kristiina Zadin, Ahto Kaasik

Huvilistel on võimalik kalendrit hulgi tellida (alates 5 tk) aadressilt See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

Yhe kalendri hulgihind on 15 kr, millele lisandub saatmise tasu. Yksikmüügis hakkab kalender arvatavasti taas olema suuremates raamatupoodides ja koja syndmustel.