[text]
Täna on

Laupäeval, 21. kooljakuud kell 9.30 - 17.00 toimub Lahemaa looduskeskuses Palmses Lahemaa ajaloopärandit käsitlev seminar. Koolitusel räägivad  Lahemaa piirkonda uurinud ajaloolased Valter Lang, Enn Tarvel, Mati Õun ja Vello Mäss selle kandi  minevikumärkidest ja selle alaga seotud syndmustest ajaloos.

Välja on pandud trykisoojad Lahemaa kylade elmaloolised kaardid, kylade voldikud ja Lahemaa esiajaloolisi maastikke tutvustavad voldikud.

Kavas

9.30 - 10.00 osalemise kirjapanemine, kohv

10.00 – 11.30 Valter Lang – Muinasaeg Vihasoo-Palmse piirkonnas
Tartu ylikooli professor arheoloog Valter Langi uurimisteemad on seotud asustus- ja maastikuarheoloogiaga, eriti yhiskonna, asustuse ja majanduse arenguga Põhja-Eestis. Oma loengus räägib Valter Lang viljelusmajandusliku asustuse kujunemisest ja arengust Vihasoo-Palmse piirkonnas 1993-2000 toimunud arheoloogiliste välitööde põhjal.

11.30 - 13.00 Enn Tarvel – Lahemaa asustusloost
Kauaaegne Eesti Teaduste Akadeemia Ajaloo Instituudi teadur ajaloolane Enn Tarvel on Lahemaa ajalooga, eriti asustusajalooga, tegelenud rahvuspargi rajaja Ilmar Epneri tellimusel ja õhutusel 1970.-tel aastatel. Enn Tarvel räägib oma loengus Lahemaa näitel yhe piirkonna asustusajaloost, tema uurimise allikatest ja viisidest.

13.00 - 14.00 lõunapaus härrastemajas

14.00 – 15.30  Mati Õun – Merelahingud ja Lahemaa sõjamälestised
Eesti Akadeemilise Sõjaajaloo Seltsi asutaja ja yle 30 ajalooteemalise raamatu autor sõjaajaloolane Mati Õun kõneleb kahest suurest merelahingust Lahemaa vetes: Mohni–Pärispea lahingust 1788 ja Juminda miinilahingust 1941. Juttu tuleb ka Vabadussõja meredessantidest Lahemaa rannikule, Hara sadamast ning siinseist raketibaasidest.

15.30-17.00 Vello Mäss – Sihipärastest allveeuuringutest põhjaranniku vetes
Eesti Meremuuseumi merearheoloogia teadur Vello Mäss on osalenud meremuuseumi algatatud sihipärastes vrakiotsingutes Eesti merealal ja sellega seotud teaduslikus uurimistöös viimase 31 aasta vältel. Loeng käsitleb sellesuunalise töö tulemusena tehtud avastusi ja olulisi täpsustusi nii Läänemere kui Eesti merendusajaloo uurimise vallas.

Koolituspäeval osalemine on tasuta.

Kuna kohtade arv on piiratud, tuleb end osalemiseks varakult kirja panna.

Lisateave ja kirjapanemine: Ave Paulus, Keskkonnaameti Viru regiooni kultuuripärandi spetsialist, 53327893, e-kiri: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.