[text]
Täna on

t_IseJaapan.gif24.11. kl 18 toimub Viljandis Pärimusmuusika Aida väikeses saalis avalik loeng "Mitu elu on yhel puul: shinto ja pärandihoid". Tallinna ylikooli jaapaniuurija Alari Allik kõneleb, kuidas Jaapanis mõistetakse algupärasusust, kuidas toimib elm, mis käib algupärandi ja järeletehtu mõistetega väga vabalt ymber.

Milline võiks olla pärandihoid, mis hoiab elus ka tavad ja kohaliku elukeskkonna? Arvatavasti võiks meil olla midagi õppida jaapanlastelt, kes pole säilitanud mitte ainult hooneid, vaid oskuse neid vajadusel uuesti ehitada. Kes ei hoia alles ainult kõdunema kippuvaid puitesemeid, vaid ka elusate "pyhade puude" (goshinboku) tava, mille tõttu võib tänapäevani ligi 80 000 pyhamu juurest leida pyhasid metsi.

Nende oskusi on aidanud säilitada vajadus pyhamuid pidevalt lahti võtta ja uuesti ehitada. Veel tänapäeval ehitatakse näiteks Ise pyhamu uuesti yles iga 20 aasta tagant.

Syndmus leiab aset TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia ja Eesti Pärimusmuusika Keskuse koostöös toimuva Omakultuuriakadeemia sarjas.

Viljandi Päeimusmuusika Ait asub Tasuja pst 6.

Loeng on tasuta.

Kuva: Ise pyhamu Jaapanis