[text]
Täna on

t_AinRaalKiigeoru.gifAjakirja Cheese värske 35. number pyhendab ruumi hiite kuvadele ning maausulise taustaga loomingule.

Kuvataidur Raivo Ird on valmis saanud värske teosega "Tegelikkus e art e FAKTid". Lavastatud kuvasarja saadab jutt, millesse on põimitud maausulisi tõdesid.

"Meie esivanemad Põhjala metsades uskusid, et maa on meie ema, kõige olemasoleva looja ning sünnitaja. Kõigel looduses leiduval on hing, vaimsus ja vägi, teised olendid on meie vennad. Austades Maaema, kes meid toidab ja katab, austame me iseennast ja elukeskkonda, mille pärandame oma lastele."

Irdi synges laadis töö käsitleb inimeseks olemist ja vastutust elu eest ning selle pahupoolt.

Tartu kõrgema kunstikooli fotograafia õppejõud Kalev Vapper avab Anna Hintsi lõputöö "Ema ja tütar" tagamaid. Synd on pyha ime, mis kannab elu ja järjepidevuse kõige sygavamaid seoseid. Selle pyhaduse taideliseks väljendamiseks paigutas Anna Hints alasti ylakeha ja kaetud silmadega ema ja pisitytre hiigelsuure kuva Tartu vana synnitusmaja seinale. Teose osaks oli koos naiste yhine regilaulude laulmine ning annilõngade vedamine ymber hoone. Tyhja hoonesse sisenedes kõlas seal ammu surnud esiema regilaulusalvestis.

Haigla seinale paigutatud kuva ehmatas väikekodanlasi, kes ruttasid sellest pahaselt politseile teatama. Kuva jäi siiki oma kohale nii kauaks, kui kavas oli.

Kui synd pole synnis, siis mis seda yldse võiks olla, kysib Kalev Vapper oma loo lõpus.

Eelmisel aastal toimunud kuvavõistluse Maavalla hiied mitmete eriauhindade võitja Ain Raal avaldab ajakirjas Kiigeoru hiiesalule pyhendatud kuvasarja, mida täiendavad Kuku hiietamme ja Tammemäe kuvad.

Kuvade allkirjad jutustavad hiitest loo, mis algab nõnda:

"Hiis on eriomane paik, mille olemuse kõikehõlmavaks väljendamiseks ei leidu eesti keeles yhtegi teist sõna. Muude sõnade kui tahes pikast reastamisest jääb hiie mõistmiseks väheseks. Vahest aitavad sellele lähemale jõuda sõnadega liituvad pildid".

Mitmendat põlve tallinlane Nele Tammeaid läheb oma töödega metsa, et tunnetada kaugemaks ja võõramaks muutuvat elusat keskkonda ja syveneda tekkivasse aimdusse. Enese tunnete mõistmiseks ja sõnastamiseks kõnnib neiu ka teiste mõtlejate ja rahvapärimuse radu.

Head vaatamist ja lugemist!

Kuva: Hingede aeg, Kiigeoru hiiesalu, Ain Raal