[text]
Täna on

Hiie sõbra kirvega tunnustati tänavu isa, tytart ja poega Arvi Seppa, Lembi Vällit ning Toivo Seppa, kes hoiavad-kaitsevad Palukyla hiiemäge.

Otsus hiie sõprade kohta oli kaunisõnaline: “Hiie kaitsmiseks puhkekeskuse ehituse eest pyhendasid Arvi Sepp, Lembi Välli ning Toivo Sepp oma vaimujõu, kulutasid tuhandeid tunde asjaajamistele, uuringutele, selgitamistele, tarvitasid oma sääste, et Palukyla hiiemägi jääks meie ja meie järeltulijate jaoks pyhapaigana alles.”

Oht hiiemäele on olnud ja on tõesti jätkuvalt tõsine. Vastamisi on kaks teineteist seni peaaegu välistanud ideoloogiat.

Sport või pyhapaiga rahu?

Yks pool tahab arendada puhkekeskust ja teha suusasporti. Teine pool, sealhulgas ka tänavused hiie sõbrad, väidab, et ehitustööd muudavad loodusliku pyhapaiga kunstmäeks, hävivad Natura alad ja väärtuslik maastik. Pealegi tooks puhkekeskus hiiemäele rohkelt rahvast ning see muudaks selle kasutamise pyhapaigana võimatuks.

Mõlemal suunal on oma toetajad. On ju eestlased olnud aastakymneid spordi, sealhulgas suusaspordirahvas. Veebruariski on ETV ekraan tundide kaupa olympiasuusatajate päralt. Ja Raplamaal pole suusaradu just yleliia.

Maavalla koja vanem Ahto Kaasik väidab, et kusagil mujal õhtumaises Euroopas pole looduslikud pyhapaigad ja nendega seotud tavad jõudnud kaasaega nii arvukalt ja elavalt kui meil.

Kahe ilmavaate vastasseis Palukyla hiiemäel on jõudnud lausa kohtusse, Riigikohtuni välja. Vaidluse yks pool ongi olnud hiie sõbra kirveste ning rahvariidevöödega tunnustatud Arvi Sepp ja tema lapsed. Nad lubavad hiite eest seismist jätkata.

Alateadlik maausk

Vastasseis jätkub. Endist viisi rajatakse suusakeskust ning endist viisi pyhendab Maavalla koja rahvas oma parimad mõtted Palukyla hiiemäele ja kõigile teistele hädaohus pyhapaikadele.

See võitlus on tekitamas Eesti yhiskonnas vaimset murrangut. “Mitte ainult mina, vaid paljud eesti inimesed on alateadlikult jätkuvalt maausku, isegi kui nad seda igapäevaselt ei mõtle või endale ei tunnista, sest see on meil juba veres — saada jõudu loodusest,” lausus kultuuriminister Laine Jänes hiite sõprade tunnustamissyndmusel. “Tänan kõiki, kes te olete pyhendunud hiitele, ja soovin, et selliseid inimesi oleks rohkem!”


Maaleht