[text]
Täna on

t_Pohiliseleppekivid_Pyhalepa.gifTalvekuu viimasel laupäeval Tartus Eesti kirjandusmuuseumis toimunud Hiie väe tunnustamissyndmusel kuulutati välja kuvavõistluse (fotovõistluse) Maavalla Hiied 10222 võitjad ja jagati auhindu, kirjutas Oma Saares Aare Laine.

Kuressaares tegutseva Turu Foto eriauhinna kenama saartel tehtud pildi eest võitis Setumaalt pärit Tartu koolipoiss Paul Hunt, kes oli pildistanud Hiiumaal Suuremõisa kylas Põhilise leppe kivisid.

“Olime Hiiumaal paaripäevasel reisil. Kivide juurde jõudes oli seal väga hea valgus. Pilt tuli korralik välja ja otsustasingi selle võistlusele saata,” rääkis Paul Hunt Oma Saarele. Õnnelik saarte eriauhinna võitja ytles sedagi, et tunnustus innustab teda edasi pildistama, otsimaks fotode tegemiseks uusi pyhapaiku.

Hiie väe tunnustamissyndmusel osales ka kultuuriminister Laine Jänes, kes õnnitles hiie sõbra aunime pälvinuid ja rõhutas, et meie vaimne pärand on olulisel määral seotud looduslike pyhapaikadega.

Tänavu kuulutati hiie sõpradeks Arvi Sepp, Lembi Väli ja Toivo Sepp (isa, tytar ja poeg), kes pälvisid aunimetuse Palukyla hiiemäe kaitsmise eest.

Mullu hiie sõbra aunime saanud Martin Kivisoo andis ylevaate Muhu saare looduslikest pyhapaikadest. Maavalla koja vanem Ahto Kaasik meenutas oma sõnavõtus, et kusagil mujal õhtumaises Euroopas pole looduslikud pyhapaigad ja nendega seotud tavad jõudnud nyydisaega nii elavalt kui Maavallas.

Hiite kuvavõistluse eesmärk on jäädvustada ajaloolisi looduslikke pyhapaikasid ja nendega seotud tavasid, samuti nende asukohad ning nendega seotud vaimset pärandit. Võistlus toimub ka järgmisel aastal.

Kuva: Turu Foto auhinnaga pärjatud Paul Hundi kuva Põhilise leppe kividest.


Oma Saar