[text]
Täna on

t_saamiohtu23t.gifPyhapäeval, 7 radokuud kell 15.00 toimub Tallinnas Vanalinna Muusikamajas (Uus 16c) Saami õhtu, mille kavasse kuuluvad joiud, jutud, kuvad ning saami suupisted.

Õhtu kylaline Ánde Somby Norrast kõneleb kaugel Põhjalas virmaliste ja keskööpäikese valguses elavatest saamidest, jutustab lugusid ning joiub. Kuulajad saavad õppida joiguma ja pärida kõike saamide eluolu kohta. Saami õhtu laulud ja jutud on mõeldud nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Ánde Somby on Tromsö ylikooli õigusteaduste doktor, kes uurib õigusfilosoofiat ja põlisrahvaste õigusi. Ta korraldab ka saami elmapidu Riddu Riđđu, tegeleb taidega ja mängib saami ansamblis Vajas.

Saamid tähistavad 6. radokuud oma rahvuspyha, millega meenutatakse 1917. aastal kokku tulnud esimest saami kongressi. See kongress pani aluse saamide riigipiiridest sõltumatule yhistööle ja väljendas esmakordselt saami rahva yhtsust.

Saamid, keda on kokku umbes sada tuhat, elavad Soome, Norra, Venemaa ja Rootsi põhjapiirkonnas. Soome-ugri keelte hulka kuuluvad saami keeled on läänemeresoome keelte kõige lähimad sugulaskeeled.

Saami õhtu jätkab Fenno-Ugria soome-ugri rahvuspyhasid tutvustavat sarja Vanalinna muusikamajas.

Syndmuse korraldavad Fenno-Ugria Asutus ning Kuninglik Norra Suursaatkond, see on tasuta ning kõik huvilised on oodatud.

Allikas: Fenno-Ugria