[text]
Täna on

t_2006_0726_156Vaike.gifEesti Muinsuskaitse Selts kutsub õpilasi ning kuni 21aastasi noori ajaloo- ja elmahuvilisi osa võtma rahvusvahelisest kuvavõistlusest „Euroopa kultuuripärand aastal 2010“. Võistlusele on kindlasti oodatud ka ylesvõtted pärandist, mis Euroopa ulatuses eriti haruldane: ajaloolistest looduslikest pyhapaikadest – hiitest, pyhadest kividest, allikatest, puudest ja ristipuudest.

Ajaloost lugu pidavaid noori yhendav ettevõtmine sai alguse 1992. aastal. Mõtte algatajaks oli Kataloonia ning peagi muutus võistlus ylimenukaks paljudes riikides. Euroopa Muinsuskaitsepäevade raames hakati korraldama noorte kuvavõistlusi, kus õpilased pildistavad oma kodukandi ajaloo- ja elmapärandit ning kodulinna või kyla yldisemalt.

2009. aastal osales võistlusel yle 25 000 noore vanuses 10 – 21 aastat 58 riigist. Kokku jäädvustasid noored yle 120 000 mälestise ja ajaloolise paiga.

Võistluse eesmärk on lahtiste silmadega oma kodukandis ringi käia, tundma õppida kodukoha aja- ja elmalugu ning huviäratanud hooneid, yksikasju, linna- või loonamaastikke kuvades.
Noorte objektiivi on jäänud nii vanu ja väärikaid mõisahooneid, ajalooliste linnakeskuste kitsaid tänavaid, pakse paemyyre, tuvisid täis linnaväljakuid, kuid samuti ka kooli kulunud ujula, mahajäetud tööstus või lagunev talu.

Maavalla tänavust karmi talve silmas pidades võib yhelt poolt olla ypriski raske lume all elmaväärtusi märgata, teisest kyljest annab erakordne talv ehk isegi omapärase eelise nutikatele ning pakub Eesti pärandi tutvustamiseks Euroopas huvitavaid mõtteid ja võimalusi.

Eesti Muinsuskaitse Selts tutvustas võistlust Eestis esmakordselt 2007. aastal.  Eestist valib hindamiskogu välja 2 kuva, mis ilmuvad yhises rahvusvahelises fotokataloogis. Seni on rahvusvahelises kataloogis Eestit esindanud Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumi õpilased Martin Saar, Kait Karu (2007), Dan Rodionov ja Paula Hiiemäe (2008), mullu Võru gymnaasiumi õpilane Merike Lang ja Võsult Kristiina Laur.

Tublimaid osavõtjaid tänab Eesti Muinsuskaitse Selts Muinsuskaitsekuu avamisel 19. mahlakuud. Kuvadest koostab Euroopa Nõukogu näituse, mille avamisele Strasbourgis kutsutakse ka 2 väljavalitud Eesti noort fotograafi.

Kuvad tuleb esitada CD peal hiljemalt 31.03. Eesti Muinsuskaitse Seltsi aadressil (Pikk 46, 10133 Tallinn) ning lisada juurde fotograafi nimi, vanus, kool või elukoht ning pildistatud paiga nimi ja asukoht.

Osa võivad võtta kõik kuni 21 aastased noored. Kuvade väikseim tihedus peab olema 300 dpi.

Kuva: Vihula hiis, Auli Kütt

Allikas: Eesti Muinsuskaitse Selts