[text]
Täna on

Eelmisel nädalal suri 85-aastane naine Boa Sr, kes oli viimane bo keele kõneleja, teatas eile Survival International. Bo elma vanuseks arvatakse olevat 65 000 aastat, mis oli yks vanimaid kogu maailmas.

1858. aastal Andamanid vallutanud brittide võim tegi 5000 suur-andamanlase hulgas suurt laastamistööd. Inimesed surid nii haigustesse kui sõdurite käe läbi.

Suur-andamanid koosnesid algselt 10 erinevast hõimust, kellest on praeguseks järel vaid 52 elanikku. Boa Sr oli neist vanim.

Survival Internationali juht Stephen Corry ytles eile: „Boa Sri kaotuse ja bo keele väljasuremisega on yks haruldane osa inimyhiskonnast ajalukku läinud. Boa surm on karm meeldetuletus, et me ei tohi lubada sama saatust teistele Andamani saarte hõimudele.“

Kuula Boa laulu »

SI on alustanud tegevust jarawa hõimu toetuseks, kes hoidusid välismaailma inimestest kuni 1998. aastani ning elasid kõige edukamalt yle 2004. aasta India ookeani hiidlaine.

1990. aastatel pyydis India valitsus sekkude andamanide kogukonna korraldusse, kuid sellel olid kurvad tagajärjed nagu tavaliselt, kui nn avastamata hõimul tekib esmakordne kokkupuude nn tsiviliseeritud maailmaga.

2004. aastal võttis valitsus jarawade suhtes uue suuna, leides esmakordselt, et hõimul on õigus ise otsustada oma maa ja yhiskonna saatuse yle. 2002. aasta Ylemkohtu otsus käskis jarawade maad läbiva maantee sulgeda, kuid seda korraldust ei ole seni täidetud.

Allikas: Survival International

Vahendas Auli Kytt