[text]
Täna on

Brasiilia pealinnas avaldas sadakond Amazonase vihmametsade elanikku kongressihoone juures meelt suure Belo Monte tammi ehitamise vastu veejõujaama tarbeks.

Põlismaalaste õiguste eest võitlejate hinnangul kahjustaks ehitus rängalt keskkonda ning sunniks tuhandeid indiaanlasi elupaika muutma, vahendasid ERR-i teleuudised.

Erinevate Amazonase hõimude esindajad avaldasid oma tavasid täites meelt ka muude riiklike rajatiste vastu, mille rajamine võiks ohustada vihmametsade loonat ja nende elukeskkonda.

Brasiilia valitsus on andnud keskkonna loa veejõujaama tammi rajamiseks Amazonase vihmametsa sydamesse.

Xingu jõele rajatav ehitus läheb maksma 17 miljardit dollarit ja on maailma suuruselt kolmas tamm. Jaam peaks kiirelt kasvaval Ladina -Ameerika riigil aitama leevendada jõupuudust.

Samas on kava tekitanud kartusi mõjudest keskkonnale ja põlismaalastele. Ehitusloas on kirjas 40 nõuet, mille pakkumise võitev firma peab täitma, enne kui saab ehitust alustada. Umbes 800 miljonit dollarit tuleb kulutada uuringutele, kohaliku infrastruktuuri ehitamisele, keskkonna säilitamisele ja umbes 12 000 tuhande inimese ymberasustamisele. Keskkonnakaitsjate hinnangul kahjustab Belo Monte ehitus õrna elutervikut.


ERR