[text]
Täna on

Eile, 19 mahlakuud algas Boliivias Cochabambas Maailma rahvaste kliimamuutuse ja Maaema õiguste teemaline konverents. Kokku on tulnud  20 000 inimest 70 riigist, et arutleda, kuidas iga inimene saab Maaema hoidmisele kaasa aidata.

Kokkutulek teeb seninägematu katse viia kliimamuutustest mõjutatud riigid kokku lahendusi otsivate asjatundjate ja aktivistidega.

"Konverentsi põhiline eesmärk on veenda arenenud riike tegema tõelisi jõupingutusi emissioonide vähendamiseks - oleme kogenud, et sellised asjad ei juhtu ilma tsiviilelanikkonna poolse surveta," lausus Boliivia ÜRO saadik Pablo Solón. "Cochabambas on võimalus kõnelda neil, kes tegelikult kannatavad kliima soojenemise all."

Konverentsi algatas Boliivia president Evo Morales vastukajana Kopenhaageni kliimakonverentsile, kus ei sõlmitud mingeid siduvaid kokkuleppeid.

Boliivia pyyded läbirääkimisi taaselustada on teeninud tuntud keskkonna-, arengu- ja inimõiguste organisatsioonide nagu 350.org, Friends of the Earth, Oxfam, Greenpeace, Action Aid ja Via Campesina heakskiitu. Kokkutulekul osalevad saadikutekogud pea igalt kontinendilt.

Konverents jätkab tööd 17 teemaryhmas neljapäeva, mahlakuu 22. päeva õhtuni. Ryhmad hõlmavad näiteks selliseid teemasid nagu Maaema õigused, elamine kooskõlas loonaga ja põlisrahvad; samuti arutletakse Kyoto protokolli yle ning otsitakse tegevuskavasid.

Terve kava ja värskeid uudiseid konverentsilt: 

Kokkutulekut on võimalik jälgida otseylekandes internetist aadressil http://www.oneclimate.net/bolivia, ylekandeid kommenteeritakse ka inglise keeles.

Watch live video from OneClimate on Justin.tv