[text]
Täna on

26.04. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Soomaal kestab juba mitmendat nädalat viies aastaaeg. Kõrgvesi meelitab kohale tuhandeid huvilisi. Aastaid aitab loonasõpradel Soomaad avastada kohalik huvireisimise edendaja Aivar Ruukel. Millised on Aivari enda võimsamad elamused Soomaa loodusest ja suurveest? Mis teeb Soomaast erilise paiga?
Taanlased on tuntud tuulejõu kasutajad maailmas. Pole ka ime, sest riigi pindalast vaid 10% on kaetud metsaga ja tuul saab takistamatult puhuda. Praegu uuritakse, kuidas tuulejõudu säilitada ja yhe võimalusena nähakse elektril töötavaid autosid.
Saate tegid Kadri Hinrikus ja Sven Paulus. Lood seob kokku Vladislav Korþets.

27.04. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

27.04. kl 12.45 ETVs: Osoon, kordus.

27.04. kl 17.05 Vikerraadios: Mulgikeelsed uudised.

27.04. kl 22.40 ETV2: Kõigusoojaste elu: Kytkestavad maod.
David Attenborough räägib madude arenguloost ja tutvustab nende leidlikke jahivõtteid. Kuigi myrk on surmav relv, eelistavad maod mitte salvata, sest võivad ise viga saada.
Kuidas kasutab oma myrki kobra?

28.04. kl 15.10 ETVs: Kõigusoojaste elu: Kytkestavad maod.

29.04. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

29.04. kl 17.10 ETV2: Aja kõlad: Kannel.
4osaline saatesari kaardistab maavalla tuntumad rahvapillid. Iga saade tutvustab yht rahvapilli. Kasutatakse EFA materjale, lisaks näiteid ETV filmi- ja videoarhiivist. Saatejuhid Ando Kiviberg ja Ants Johanson.

30.04. kl 15.35 ETVs: Tõsielufilm Pusta ratsanikud.
Igal kevadel toimuvad Ungari pustas ratsavõistlused. Csikosed ehk ratsakarjused, kes hoiavad alal vanu traditsioone, demonstreerivad huvilistele oma hulljulgeid ratsutamistrikke.

30.04. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

01.05. kl 09.05 ETV2: Osoon.
Kireva sulestikuga jäälind kuuluks pigem soojale maale kui kargesse Eestimaa maastikku. Ometi meeldivad värvirõõmsatele lindudele pesapaigaks meie liivapaljandid. Taevaskojas jälgis jäälinde Remek Meel.
Osoon tegi sygismatka Põhja-Lapimaale Kevo kanjoni, mis pakub matkamisrõõmu metsas, kaljudel, tundras ja jõekallastel. Värvikirevas ruska-aegses kanjonis matkasid Kristjan Kaljund ja Tõnu Jyrgenson.
Puit on ehitusollusena olnud hinnas läbi aegade. Sven Paulus käis uurimas, milline näeb välja loonasõbralik puitehitis.
Kordus kl 16.50.

01.05. kl 09.30 ETVs: Yitsainus Mulgimaa, 1/ 5
Viieosalise sarja avaosas läheb näitleja Lembit Eelmäe Holdresse oma kodumaja ja kodukanti vaatama. Kõik oleks justkui eile olnud, ytleb Lembit. Alles tuli vanaema maja trepist kepi najal alla, nyyd tulen ise. Holdre lossis asus tema esimene kool, siinsel laval sai ta ka näitlejaristsed. Lembit Eelmäe andis meie sarjale oma hääle ilusas helme murdes. Sarja viimase osa tekstid luges ta sisse kymmekond päeva enne surma.
Tegijadd pyhendavad saatesarja Lembit Eelmäe mälestusele.
Rahvaluulekoguja Herbert Tampere, Selma Lätt ja Ingrid Ryytel käisid 1960. aastal Karksi mail rahvaluulet kogumas ja lindistasid ka Pilgo talus Tiiu Kadaku laulu. Sudiste kyla Pilgo talu praegune perenaine Viive Siirus saab oma vanaema laulu salvestust nyyd kuulata: millised tunded teda kyll seejuures valdavad!
Tarvaste kiriku noor õpetaja Anna-Liisa Vaher ronib kiriku torni kelli helistama. Ta kõneleb, et kiriku altarimaali inglid teinud kunagi Jaan Viira nimeline talumees vasaku käega, sest paremat kätt tal ei olnud. Lilli loonamaja eestvedaja Ly Laanemets viib meid oma salapaika - pihlakasalu vaatama. Enne salusse jõudmist peame aga metsavanalt luba kysima.

01.05. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Basiani Ensemble (Gruusia).
Gruusia põlist meestelaulu esitab "Basiani Ensemble".
Esinemine on salvestatud Tbilisi Konservatooriumi suures saalis eelmise aasta 15. radokuud. Saate toimetab Liina Vainumetsa.

01.05. kl 13.45 ETVs: Tõsielufilm Keskkond: Katastroofid, mis muutsid maailma.
Film jutustab pildikeele vahendusel keskonnateadlikkuse arengust. Alates 1945. aastast, kui tööstuse areng hoogustus, on Maad vapustanud suured loonaõnnetused. Nende põhjustatud tagajärjed on viinud uue võitluse, keskonnateadlikkuse synnini.
Filmis on kasutatud haruldasi arhiiviainets ja usutlusi tuntud võtmeisikute ning asjatundjatega.

01.05. kl 17.50 ETVs: Kuidas tehti sarja ”Elav planeet”: Kuidas portreteerida taimi.
Filmimimine Inglismaa metsades.

01.05. kl 18.40 ETVs: Elav planeet: Taimed.
Taimed võitlevad päevast päeva vee, toitainete ja valguse pärast. Ronitaimed haaravad puudest köitraagudega kinni või kinnituvad nende kylge juurtega ja ronivad yles valguse poole, epifyydid aga kasvavad otse puude ylemistel okstel. Mõned taimed, nagu huulhein ja kärbsepyynis, söövad putukaid. Paljunemiseks kasutavad taimed mitmesuguseid võtteid. Kaunid õied meelitavad ligi tolmeldajaid putukaid ja linde, magusad viljad peibutavad loomi, kes levitavad seemneid, mida nad ära ei seedi.

01.05. kl 19.45 ETV2: Loomise laul: Karl Nõgel Kongutast, 1.
Karl Nõgel Kongutast laulab vanu laule, mida ta poisi- ja noorukipõlves oma õelt ning vennalt õppis. Reþissöör Vallo Kepp, toimetaja Leili Padevest.

02.05. kl 09.05 ETV2: Osoon teeb aastalõpumatka Tammsaare maile. Kirjanik A. H. Tammsaare oli sagedane kylaline Koitjärvel Oru talus, sest siinsed maastikud ja kylaelu andsid ainest kirjaniku loominguks. Arvata võib, et just Koitjärve kuivendamine vaimustas Tammsaaret seda teemat ka "Tões ja õiguses" nii põhjalikult käsitlema.
Pyhade ajal on kombeks kingitustega sõpru meeles pidada. Meie armsad sõbrad ja koostööpartnerid on kõik sulelised ja karvased ning me teeme nende pyhad metsas lõbusamaks.
Kordus kl 17.00.

02.05. kl 09.35 ETV2: Yitsainus Mulgimaa, 1/5, kordus.

02.05. kl 10.00 ETV2: Muutuste arhitektid: Põline ja uus.
Umbes 370 miljonit põliselanikku elab ikka veel oma põlisel kodumaal. Kuid uued elmad ja äriettevõtted tungivad kõikjalt peale, jättes põlisrahvad sageli vaeslapse ossa. Muutuste arhitektid otsivad võimalusi yhendada uut ja vana, põliselanikke ning sisserändajaid, nii et kõik võiksid eluga rahul olla.

02.05. kl 10.50 ETV2: Mõõt on täis: Mere taha kala tooma.
Vaadeldakse kodumaise ja välismaise toodangu keerulisi suhteid kaasaja yhiskonnas, tõestades, et kodumaine ei pruugi alati olla ei parem ega säästlikum, seda eelkõige Soome ning Hollandi tomatite näitel. Kuid näiteid otsitakse mujaltki.

02.05. kl 13.10 ETVs: Tõsielusari Climaniacs (Taani 2009).

02.05. kl 13.15 ETVs: Ilmalind (Eesti Telefilm 1990).
Eestis on järvekaur pesitsejana muutunud yliharuldaseks. Kilomeetrite kaugusele kostev kaunis hõige öös, tema imeline võime ootamatult ja hääletult vetesygavusest ilmuda ning kaduda, on muistendites andnud talle ilmalinnu tähenduse. Nyyd tuli seda kunagi Eestis nii tavalist lindu, metsavööndi rahvaste ilmalindu jäädvustada Karjalas, Äänisjärve ja Laadoga vahelisel alal. Režissöör Rein Maran, operaator Tõnu Talpsep, helilooja Urmas Sisask.

02.05. kl 13.45 ETVs: Loonasari Elav planeet: Taimed (Life, Inglise 2009).

02.05. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Antarktika jäämäed.Hendrik Relve, Haldi Normet-Saarna
Kordus kl 23.05.

02.05. kl 14.35 ETVs: Osoon, kordus.

02.05. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Oort.
Ansambli Oort kolmandat albumit "Suur härg" tutvustab stuudios Aleksander Synter, saate koostab Liina Vainumetsa.