[text]
Täna on

Maria Hinton
Maria Hinton
Ligi 100 aastat tagasi, kui Maria Hinton syndis, kõneldi igas oneida perekonnas esivanemate keelt. Tänaseks on vanavanavanaema Hinton yks väheseid oneida keelt vabalt kõnelevaid inimesi, kuid ta lubab, et ei jää viimaseks.

Juunis 100-aastaseks saav emand leiab, et tal pole veel mahti pensionile jääda. Viimaste aastate jooksul on ta pyhendanud kogu aja oneidakeelsete tekstide ja salvestuste kogu loomisele, et noortel oleks, mille järgi hääldust õppida. Viie aasta pikkuse igapäevatööga on salvestatud 12 000 helifaili, mille sisuks oneida sõnad ja lood, mida talle lapsepõlves räägitud on.

Kõva kuulmisega emand Hintonit aitab tema töös noor naine LeAnne Thompson, kes on Hintoni õpilane olnud 22 aastat.

Maria syndis ja kasvas Wisconsini osariigis Green Bay reservaadis, kus kõneldi tema emakeelt, haudenosaunee (irokeesi) keelkonda kuuluvat oneida keelt. Inglise keelega puutus tydruk esmakordselt kokku 10-aastasena kooli minnes. Aasta oli siis 1920 ja Ameerika Yhendriikide assimileerimispoliitika põlisrahvaste suhtes täies jõus. Sydikas tydruk astus õpetajatele vastu ja hoidis keelust hoolimata alles oma emakeele. Oma meeles, oma sydames.

Ajad muutusid ja inimesed Maria kodupaigas sulandusid võõrasse kultuuri - kes sai tööle väljaspoole reservaati, kes abiellus. Oneida keele kõnelejaid jäi järjest vähemaks. Kuid Maria hoidis ikka oma keelt meeles.

Yhel kogunemisel Kanadas anti 46-aastasele Mariale kogukonna poolt nimeks Yaké-yahle - "Ta mäletab".

Aasta hiljem kolis Maria Los Angelesse poja perele toeks. Ta koristas maju ja töötas ettekandjana, et peret aidata.

1971. aastal pöördus ta tagasi Wisconsini ning hakkas seal koos oma venna Amos Christjohniga õpetama oneida keelt põlvkonnale lastele, kes oskasid ainult inglise keelt. Kaks aastat hiljem, olles 63-aastane, astus ta Wisconsini ylikooli, et omandada bakalaureusekraad. Koolis käimiseks õppis Maria isegi autot juhtima.

1979. aastal lõpetas Maria Hinton ylikooli kiitusega ning asutas koos vennaga Oneida Rahva Kilpkonnakooli. Keeleteadlase Cliff Abbotti abiga koostas ta 34 000 sõnast koosneva oneida sõnaraamatu. See töö võttis mitu aastakymmet ja koostegutsemist paljude oneida vanainimestega. Kui sõnastik 1996. aastal avaldati, oli soravaid oneida keele kõnelejaid järel 25-30 ringis ja neid jäi järjest vähemaks.

Maria pani tähele, et kuigi lastele ja noortele õpetatakse algklassides oneida keelt, on nende hääldus kohutav. Abbotti soovitusel alustasid nad sõnastikule helisalvestuste lisamist.

Eelmisel aastal tunnustati Hintoni elutööd Smithsoniani Põlisameerika muuseumi Prisma auhinnaga.

Maria Hintoni koostatud oneida keele õppematerjalidega saab tutvuda võrguaadressil http://www.uwgb.edu/Oneida/

Loo jutustas Kara Briggs, maakeelde jutustas ymber Auli Kytt
Lugu ja kuva:
American Indian News


Vaata videot Maria Hintoni ja Cliff Abbotti koostööst helisõnastiku loomisel (video on inglise ja oneida keeles):