[text]
Täna on

t_Tihuse1.gifLaupäeval, 24. mahlakuud avati Muhumaal Hellamaal Tihuse turismitalus rahvuslikus laadis kohvik. Taluperemees ja hiiesõber Martin Kivisoo kutsub valminud hoonet muinaskultuuri keskuseks, sest koos sellega valmis muhu pyhapaiku tutvustav kuvanäitus ja pärimuspaikade õpperada.

t_Tihuse2.gifHoone avamisel juhatas peremees mitmesajapealise rahvahulga läbi väravas suitsevate tõrvikute kohvikusse ning sealt edasi õues lõõmava suure lõkke juurde. Karjala juurtega Helena Nuutinen esitas tammeitku, milles palus puult vabandust langetamise eest. Järgnesid kylaliste tervitussõnavõtud ning muhu mängu- ja muusikaryhmade esinemised. Soovijad said ratsa või uhiuutes kergetes hobuvankrites kylastada ymbruskonna pärimuspaikade õpperada.

t_Tihuse3.gifMaitsekalt kavandatud ja hästi ehitatud rookatusega hoones asub aukohal okslik tammetyvi, mis palvete ja annetega langetati ja maija toodi. Seinu ehib Elo Liiva kujundatud kuvanäitus muhu pyhapaikadest.

Näituse tutvustuses seisab:

t_Tihuse4.gif"Muhu, nagu ka eesti põline rahvakultuur on sygavalt vaimne. Selles on kogu maailm hingestatud haldjate, vaimude ja jumalatega ning täidetud nähtamatu väe ja elujõuga, mida võib saada ja kaotada. Inimeste, teiste olendite ja nähtuste vahel on nähtamatud sidemed.

Mitte miski pole iseenesest ei hea ega halb, kõige tähendus ja väärtus sõltub ajast ja suhetest. Sellise maailma elanik on tähelepanelik nii teiste inimese kui ka oma keskkonna suhtes. Seepärast ongi vanad muhulased leidnud oma maal nii palju pyhi paiku, mis võivad inimest aidata ja tuua ta ellu rohkem rõõmu."

Kohvik on avatud iga päev kl 09.00 -  20.00.

Kuvad tegi Liisa Ingver ja Mana Kaasik