[text]
Täna on

Maakodu avaldas lehekuu väljaandes Meie eluringi sarjas loo maakeelsetest nimedest. Lugeja saab teada, milline on meie oma nimi, kuidas maakeelset nime leida ning mida nimepanekul arvestada.

Kuigi ajakirja sisukorrast lugu ei leia, asub see lehekyljel 72.

"Inimesel pole palju asju, mis saadavad teda iga päev synnist elu loojanguni. Võibolla on nimi ainuke selline. Eesnime kasutatakse iga päev ja see saab inimese osaks juba lapsena. Kandja jaoks on nimi midagi väga isiklikku ning talle läheb korda, kuidas seda kasutatakse. Teistele aga tähendab nimi inimest ning see kannab tähendusi, kogemusi ja tundeid, mis selle omanikuga seonduvad. Mõelge vaid hetkeks, mida tunnete, kui ytlete oma kallima, lapse, sõbra, tuttava või ka vaenlase nime.

Nimel on suur tundejõud ja ta on väga oluline nii kandjale kui kasutajatele. Kuid selle kõrval on nimel ka kultuuriline, vaimne ja isegi ideoloogiline mõõde. Nimi kannab märkamatult ajalugu, keelt, tavasid, väärtushinnanguid ja uskumusi. Kas me teame, mida iga päev enesega kanname?" kirjutas Ahto Kaasik loo sissejuhatuses.

Pikemalt Maakodus