[text]
Täna on

t_Taevaskoda.gif20. lehekuud algusega kell 18 on huvilistel võimalus osa saada tutvumisretkest, mis viib Põlvamaa looduslikesse pyhapaikadesse: Taevaskotta, Vanakylasse ja mujale.

Kylastatakse erisuguseid pyhapaiku ning kõneldakse pyhapaikadega seotud pärimustest ja tavadest. Teejuhiks on Tartu ylikooli looduslike pyhapaikade keskuse juhataja Ahto Kaasik.

Kogunemine Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuse parklas. Hiljemalt kl 23 toob buss huvilised sinnasammasse ka tagasi.

Retke osalustasu 25 krooni tuleb maksta hiljemalt 18. maiks Põlva linnavalitsuse arvele 10402009453000. Ylekande selgitusse märkida „Hiis“ ja oma nimi.

Hiied, pyhad kivid, allikad, ristipuud jm ajaloolised looduslikud pyhapaigad moodustavad iseloomuliku ja sygavalt tähendusliku osa eesti elmapärandist ja rahvuslikust eneseteadvusest. Kuid mitte ainult. Tegemist on paikade ja aladega, mida on aastatuhandeid kogukonna kokkulepete alusel hoitud ja kaitstud. Sellistena on pärandmaastikel asuvad pyhapaigad elurikkuse allikaks ja seda kõige laiemas tähenduses. Tänavu tähistatakse kaasaegse looduskaitse 100. juubelit. Looduslikud pyhapaigad on aga meie esimesed looduskaitsealad ning vanad aastatuhandeid.

Eesti rahva ajalooliste looduslike pyhapaikade tähtsust on riigi tasandil hakatud alles viimastel aastatel uuesti väärtustama ja teadvustama. 2006. a yhines Eesti UNESCO “Vaimse kultuuripärandi kaitse konventsiooniga”. See rõhutab vaimse elmapärandi tähtsust elmalise mitmekesisuse edasiviija ja säästva arengu tagatisena, samuti vaimse pärandi ning ainelise elma- ja loonapärandi tihedat omavahelist seotust, mis tuleb eriti ilmekalt esile ajalooliste looduslike pyhapaikade puhul.

2008 aastal kinnitas kultuuriminister Laine Jänes „Eesti ajaloolised looduslikud pyhapaigad. Uurimine ja hoidmine“ valdkondliku arengukava 2008-1012. Arengukava eesmärk on meie kõigi yhist ainelist ja vaimset pärandit kaitsta ja väärtustada, Eesti looduslikud pyhapaigad yle vaadata ja kaardistada, korraldada nende kaitse ning teadvustada yhiskonnas looduslike pyhapaikade tähendust ning tähtsust.

Arengukava rakendamiseks loodi 2008. aastal Tartu ylikooli juurde looduslike pyhapaikade keskus. 2009 aastal toimus Eesti Maaylikoolis esimest korda Looduslike pyhapaikade loengusari. Sellest sygisest saab pyhapaikade loenguid kuulata lisaks maaylikoolile ka ka Tartu ylikoolis.

Täiendav teave: Tiit Kaasik, tel: 53047238, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.