[text]
Täna on

umapido.JPG

 

 

Võromaa laulupeo Uma Pido korraldajad kutsuvad regilauljaid, rahvapillide mängijaid ning jutuvestjaid lehekuu 28. päeva õhtul Taevaskotta laulupeotuld syytama ja peaaegu ööpäeva jooksul hoidma.

Teisele Umale Pidole kogutakse väge looduslikus pyhapaigas, Taevaskojas, kus „pido nakatuspääväl“ 28. lehekuud syydatakse peotuli ning hoitakse seda rahvalaulu ja –pärimuse sees. Peaaegu ööpäev kestvalt syndmuselt liigub tuli peopäeval, 29. lehekuud edasi peopaika Intsikurmu. Selle mõnusaks korraldamiseks oodatakse häid abilisi – lauljaid, pillimehi, jutuvestjaid!

Loe edasi, kui hää oled ja avitada tahad!

LASEME PEOL HOOGU KOGUDA

Vägevaks peoks on vaja väge koguda! Seepärast eelnebki Uma Pido peopäevale "pido nakatuspäiv" 28. lehekuud, kus pidu erinevate syndmustega hakatatakse ja nii peoks hoogu võetakse ja end selleks valmis pannakse.

Uma Pido on syndinud, et panna ise tähele ja näidata teistele Vana Võromaad, selle kaheksat kihelkonda oma eripäradega, tuua esile lõunaeestilist ilmakaemist, sellekandi keelt, laule ja pärimust.

Et anda Umale Pidole, kihelkondlikule vaimule, oma juurte ja pärimuse tunnetamisele mõnusat jõudu, synnib peotuli Taevaskojas. See on Põlva kihelkonna ja kogu sellekandi vägevaim looduslik pyhapaik. Taevaskoda on koht, kus looduslik ja vaimne pärand ning paljude põlvede hääd soovid on saanud aastatuhandete jooksul yheks.

Kes Taevaskoja kohta rohkem teada tahab, vaadaku seda lugu.

Suures Taevaskojas 28. lehekuu õhtul, siis, kui päike läheb metsa taha ehk siis kella 20.00. paiku või natuke hiljem, lauldakse päevaveeretamise lauluga päike magama ja tuli yles.

LASEME LAULUL TULD HOIDA

Syydatud tuld hoitakse Taevaskojas peopäeva, 29.05. pärastlõunani, kust see siis Põlva poole teele asutatakse. Uma Pido rongkäigu alguseks jõuab tuli Põlva järve äärde, et siis koos peolistega Intsikurmu peoplatsile edasi rännata.

Tuld lastakse laulul ja sellekandi pärimusel hoida. Selleks on aga appi vaja inimesi, kes laulul, rahvamuusikal ja -juttudel tulla laseksid. Vana Võromaa kaheksa kihelkonna, aga ka muude Maavalla kantide rahvalaulud, -jutud ja -muusika on plaanitud tulele jõudu andma peaaegu ööpäeva vältel. Ka edasi, peo rongkäigus ja peoplatsil, hoiavad tuld meie esivanemate keel ja meel.

TULEHOIDJATE KIRJAPANEMINE

Et laul, jutud ja muusika Taevaskojas ei katkeks, ootavad korraldajad abilisi kõigist Vana Võromaa ja ka muu Eesti kihelkondadest. Kirja pannakse nii tulehoidjate punte kui yksikuid abilisi. Palume endast märku anda Tiit Kaasikule (tel 53047288, e-post See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.) ja teatada:

- oma nimi või pundi nimi ja pundis osalejate arv ja kontaktid;

- millise kihelkonna laulude, muusika ja pärimusega ning kui pika aja jooksul tuld hoida jõutakse.

Korraldajad panevad kõik abilised-ryhmad kirja, teevad ajakava ja annavad sellest kõigile osalistele teada. Sellega ei välistata algatusrõõmu, kuid pyytakse ära hoida tulehoidjate-lauljate väsimist.

KORRALDUSJUTTU KA

Me oleme Taevaskojas nii, et selle koha pyhadust saaksid edaspidi tunda ka tulevad põlved. Me teeme tuld vaid kohas, kus selleks on luba antud. Me käime asjal vaid kohas, mis selleks ette nähtud. Me ei jäta endast maha prahti. Me ei võta kaasa alkoholi. Hoiame oma meeled ja mõtted puhtana. Võimaluse korral tuleks enne Taevaskotta tulemist oma ihu saunas puhtaks pesta. Me käitume vastutustundlikult ja tunneme end siis mõnusasti.

Korraldajad hoolitsevad tule ja heakorra eest, samuti tulehoidjate väikese kõhutäite eest, korraldavad vihma ajaks hädapärase kaitse ja muidugi tule viimise Taevaskojast Põlvasse.

Syndmust korraldavad koos Uma Pido toimkonnaga Maavalla Koda, Emujärve Koda, SA Hiite Maja, MTY Mõnusam Elu, MTY Hinokad ja Haanimiihhi Nõvvokoda.

KÕIKE TEAVAD JA EDASI RÄÄGIVAD:

Tiit Kaasik
MTY Mõnusam Elu
53047288
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Epp Margna
MTY Hinokad
5144718
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Uma Pido
www.umapido.ee