[text]
Täna on

Neljapäeval, 20. lehekuud kl 18.30 esilinastub Tallinnas kinos Artis (Solarise keskuses) ravimtaimedest jutustav Rein Marani film “yheksavägised”, teatas Eesti filmi sihtasutus.

Vanarahvas teadis, et vägisest taimest saab abi paljude haiguste vastu. Film Yheksavägised keskendub taimedele, mida inimesed on iidsetest aegadest oma ihu- ja hingehädade ravis kasutanud. Nende hulgas on nii kõrgusesse pyrgivaid puuhiiglasi kui tibatillukesi taimeraasukesi. Otsime neid kõikjalt: päikeseliselt niidult, rannalagedalt, koduaiast, soo ja raba avarustelt, yrgmetsa hämarusest. Teejuhiks on Tartu ylikooli taimetark Ain Raal.

Filmi on valitud kolmkymmend kolm Eestimaa taime nii aegade hämaruses kui tänapäeval tuntud ravimtaimete hulgast. See on retk tuntud ja tundmatusse loonasse. Filmis ei õpetata ravimtaimi kasutama. Selleks on kyllalt tarku ja nutikaid käepäraseid raamatuid. Meie film esitab taimi loomulikus keskkonnas nende elu tähtsamail ajajärkudel: kui ilmuvad pungad ja õied, tekib viljaalge, valmib vili. Nii toimib film elava taimemäärajana. Tutvustame taimeriigi ja muude loomsete eluvormide seotust, aitame mõista selle seotuse ja vastastikuse sõltuvuse mõju elu kui terviku olemasolule.

Tegijad loodavad oma filmiga äratada vaatajas uudishimu ja huvi võtmaks ette iseseisvaid avastusretki taimede imetabasesse maailma, leidmaks teed tagasi algusesse, unustatud vana juurde, iseendasse.

Filmis selgitusi jagav Ain Raal on Tartu ylikooli farmaatsia instituudi farmakognoosiadotsent, Ph.D.

Taustaks mängivad pilli ja laulavad Aleksander Synter, Mikk Sarv ja Tuule Kann.

Film Yheksavägised kuulub sarja "Tunne Eestimaa loodust".

Film on 62 minutit pikk.

Stsenarist ja režissöör Rein Maran.

Operaatorid Rein Maran ja Tõnu Talpsep.


Allikas: EFSA