[text]
Täna on

17.05. kl 12.30 ETVs: Hiina metsik loodus, 2/6: Shangri-La.
Inglise kirjanik James Hilton kirjeldas oma romaanis ”Kadunud silmapiir” maapealset paradiisi, mida kutsutakse Shangri-Laks. Väidetavalt sai kirjanik vaimustust Yunnani provintsi maalilisest loonast. Kymmekond aastat tagasi hakkas see muinasjutuline nimi elama päris elu: Yunnani provintsi Zhongdiani maakond nimetati ymber Shangri-La maakonnaks. Shangri-La tuulised mäenõlvad on koduks kõige kõrgemal elavale primaadile maailmas, orgudes aga kasvab dþungel, mille liigirikkust võib võrrelda Amazonase vihmametsade mitmekesisusega.

17.05. kl 16.45 ETV2: AegRuum Muutuste arhitektid: Roheline kasv.
Tööstusriikide majanduskasv, mis ajab taga yha suuremaid kasumeid, on viinud maakera mittetaastuvate loonavarade arutu ärakasutamiseni. Nyyd oleme hakanud mõistma, millist mõju see avaldab meie tulevikule. Muutuste arhitektid on veendunud, et kõik ei ole veel pöördumatult kadunud, ja jutlustavad keskkonnasäästlikku majandust.

17.05. kl 20.05 ETVs. Osoon.
Keskkonnakuul avatakse Valgamaal Kaara talus tuntud metsandustegelase ja looduskaitsja Heino Tedre mälestuskivi. Milline on Tedre elutöö tähendus ja tähtsus tänapäeval?
Rapla maakonna idaosas Kõrvemaa piiril asub suurtest teedest eemal omapärase ilmega Loosalu soostik. Loosalu järv on aga Eesti suurim rabaveekogu.
Silma õpikoda korraldab sellest kevadest lastele loodushariduslikke õppepäevi.
Saate tegid Kristjan Kaljund ja Sven Paulus.

18.05. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

18.05. kl 12.45 ETVs. Osoon, kordus.

18.05. kl 15.05 ETVs: Yitsainus Mulgimaa, 3/ 5.
Luuletaja Hendrik Adamson on öelnud, et kusagil ei laineta rukkipõllud nii ilusasti, kui Karksi kandis. Karksi-Nuia koolitydruk Dagne Press näitab kätte kõik kenamad paigad oma väikelinnas. Ent temagi on kodukandist lahkumas - rahvusvahelist noorsootööd õppima.
Abja-Paluoja rätsepmeister Enda-Alvi Leesment õmbleb lapselaps Kermole mulgi kuube. Paar nädalat hiljem läheb väike Kermo, kuub seljas, uhkel sammul Abja piltniku Jaan Pääsukese juurde. Valmis kuva saadab vanaema president Ilvesele. Ja juba paari nädala pärast saab Kermo presidendilt vastu suure ymbriku.
Halliste kandis Naistevalla kylas pandi yles vana vändaga kapsariiv. Kohalikud vanaprouad Aino Nugis ja Tiiu Riiet võtavad tuttavate seltsis ette mulgi kapsaste tegemise. Kui kapsas on paar nädalat hapnenud, oleme Naistevallas tagasi.
Aino ja Tiiu räägivad, kuidas uhkete Mulgi häärberite pered Siberisse saadeti ning talud maha tallati. Kui 1949. aastal kyyditajad Tiiu koju tulid, lasid nad tydrukul endale kõigepealt pekki ja mune praadida ning siis klaverit mängida.

18.05. kl 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

18.05. kl 20.30 ETV2: Hiina metsik loodus, 3/ 6: Tiibet.
Lääne-Euroopa-suurune Tiibeti kiltmaa hõlmab umbkaudu veerandi Hiina aladest. Tiibeti lõunapiiril kerkib Himaalaja mäestik. Selles riigis asub yle 35 000 jääliustiku, mis sisaldavad ligi kuuendiku kogu maailma jääst, ja sealt saavad alguse Aasia suurimad jõed. Kuna Tiibeti keskmine kõrgus on 4000 meetrit yle merepinna, valitsevad seal äärmuslikud ilmastikuolud, kuid sellest hoolimata elab seal rohkem suuri loomi kui kusagil mujal Hiinas.

18.05. kl 21.25 ETV2: Katastroofi retseptid.
Reþissöör John Webster teeb oma naisele ja kahele lapsele selgeks, et kogu perel on mõistlik yle minna naftavabale eluviisile, loobumata seejuures keskklassi eluviisist. Kõik igapäevased asjad, mida me tegemata jätame või oleme sunnitud tegema, on yleyldise hävingu koostisained. Naftavaba aasta seab kahtluse alla pere väärtushinnangud ja paneb proovile nende tahtejõu ning koguni õnne.

19.05. kl 15.10 ETVs: Hiina metsik loodus, 3/ 6: Tiibet.

20.05. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

20.05. kl 15.05 ETVs: Film Keskkond: katastroofid, mis muutsid maailma.
Film jutustab keskonnateadlikkuse arengust. Alates 1945. aastast, kui tööstuse areng hoogustus, on Maad vapustanud suured loonaõnnetused. Nende põhjustatud tagajärjed on viinud uue võitluse, keskonnateadlikkuse synnini. Filmis on kasutatud haruldasi arhiivimaterjale ja uustlusi tuntud võtmeisikute ning asjatundjatega.

20.05. kl 17.15 ETV2: Aja kõlad: Lõõtspill.
Saatejuhid Ando Kiviberg ja Ants Johanson.

21.05. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

21.05. kl 23.40 ETV2: Film Vee teekond.
Ood maailma suurimale mageveekogule - Suurele järvistule. Reþissöör Kevin McMahon jälgib vee teekonda Ylemjärvest Atlandi ookeanini, pöörates tähelepanu vee ilule ja rääkides ohtudest, mis meid ähvardavad, kui võtame seda endastmõistetavana. Tööstusmyrgid, heitveed, tulnukliigid, kliima muutumine - kõik see on viinud järvede tervise halvenemiseni. Inimestel tuleb tegutseda, enne kui on hilja.

22.05. kl 09.00 ETV2: Osoon.
Võrtsjärve ääres yhes väikeses kylakeses elab kirjanik Nikolai Baturin, kes on elanud ysna omalaadsetes tingimustes: sõjalaevaga merel, Siberi metsades, kõrbes. Nyyd on mees pikalt rännakult synnikodus tagasi. Kuidas selline loonaga kokkuelamine inimest mõjutab ja mil moel jõuab see kirjaniku loomingusse? Poeg ytleb isa kohta, et ”ta valvab siin metsas yhe teise maailma väravaid”. Kadri Hinrikus uuris, milliseid väravaid Baturin valvab.
Teine lugu tuleb Saaremaalt, kus on lindude rändeaeg. Enne, kui pikale teekonnale asuda, tuleb kõht kõvasti täis syya ja mis saab olla parem noorest orasest. Nii saavadki rannaäärsed põllud hanedele ja lagledele meelispaikadeks. Kuidas suhtuvad sellesse talunikud?
Kordus kl 16.30.

22.05. kl 09.57 ETVs: Hoia, mida armastad! Lindude ränne.
Eesti looduskaitse 100. aastapäevale pyhendatud teleklippide sari. Haruldasemad paigad ja liigid Eesti loonas, rahvapärimused, pärimusmuusika ning keskkonnatöötajate ja teadlaste selgitused. Mõte Kersti Kruðka, võtted Maris Maskalans ja Arvo Vilu, lavastus Peeter Tammearu, muusika Mari Kalkun.

22.05. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Liquid Clarinets.
Rahvamuusikat ja omaloomingut mängivad Matt Darriau klarnetitel, Patrick Novara klarnetil ja torupillil, Ismail Lumanovski klarnetil, Dimos Vougioukas akordionil ja Francesco Manna löökpillidel, yhendades omavahel klezmeri, balkani ja itaalia rahvamuusikat.

22.05. kl 18.40 ETVs: Yellowstone´i rahvuspark, 2/3: Suvi.
Kui lumi sulab, avaneb Yellowstone´i suurus täies ilus. Karud õpetavad poegadele, kuidas kala pyyda ning millal laskuda läbi orgude suvistesse metsadesse ja millal minna yles mägedesse. Kuid suvi on rahvuspargis heitlik. August on ainus kuu, kui ei saja lund, ent just siis kui tundub, et saab suve täiel rinnal nautida, algavad metsatulekahjud.

22.05. kl 19.40 ETV2: Loomise laul: Voldemar Õun.
Saarlane Voldemar Õun esitab meestelaule.

23.05. kl 00.35 ETVs: Film Keskkond: katastroofid, mis muutsid maailma.

23.05. kl 09.05 ETV2: Osoon.
Kevadel on mureks, et sealäga veetakse põldudele ja vastik hais lämmatab värsked kevadlõhnad. Saaremaa mehed otsustasid hakata sealägast tootma elektrit. Jööri biojäätmete tehases käis asja uurimas Kristo Kiiker.
Miks luiged ei taha talveks soojale maale lennata? Kuidas nad selle talve yle elasid? Koerarakend on yks lõbustusvahend ja Eestis on hakatud kasvatama erinevaid kelgukoera tõuge. Kes on alaska malamuudid?
Kordus kl 17.05.

23.05. kl 09.58 ETVs: Hoia, mida armastad! Nahkhiired.

23.05. kl 11.45 ETV2: Hiina metsik loodus, 4/6: Hiidpanda maa.
Hiina sydamaa, kus elab hani rahvas, on viie tuhande aastase elma keskus. Seal asub Suur Hiina myyr, Taevatempel ja Pekingi olympiastaadion ning elavad ka Hiina kõige lummavamad loomad, nagu hiidpanda, kuldne nosulanguur ja takin. Viimasel 50 aastal toimunud suured muutused on kaasa toonud palju keskkonnahädi. Kuidas see mõjutab hiinlaste erakordseid suhteid ymbritseva loona ja loomadega?

23.05. kl 13.15 ETVs: Yellowstone´i rahvuspark, 2/3: Suvi.

23.05. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat.
Lõuna- Ameerika. Argentiina avastamine. Hendrik Relve, Haldi Normet-Saarna.
Kordus kl 23.05.

23.05. kl 14.05 ETVs. Osoon, kordus.

23.05. kl 15.00 ETV2: Otsi loodusest liitlast.
Rein Marani filmis tutvustatakse inimyhiskonnas kahjuriteks muutunud näriliste ja looduslikus keskkonnas nende arvukust piiravate väikekiskjate elu. Vaetakse võimalusi kärplaste kasutamiseks ka tänapäeval kahjumnäriliste ohjeldamisel. Filmi vahendusel kohtub vaataja leethiire, koduhiire, kaelushiire, kodu- ja rändrotiga ning nirgi, kärbi, tuhkru, furo ehk kodutuhkru, fredka ehk farmituhkruga.

23.05. kl 15.20 ETV2: Pillikeel.
Mängivad meie tuntud rahvapillimehed Elmar ja Toivo Luhats, Heino Sõna ja Toivo Tubli. Reþissöör Georg Jegorov.

23.05. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Muusika ja tantsu maja.
Albumil kõlab Poola vana tantsumuusika, mis on salvestatud noorte rahvamuusika kontserdil Varssavis, paigas nimega "Muusika ja tantsu maja".