[text]
Täna on

Haruldlase leiu tegid Vladimiri oblasti Melenkovski rajooni Urvanovo kyla elanikud. Et mõista leitu väärtust, pöördusid kylaelanikud Vladimiri muinasteadlaste poole. Nood aga ahhetasid -avastatud pronksist käevõrud, kaelakeed, sõrmused ja ripatsid olid hauapanusteks muromlaste igivanas kalmes, mis pärineb umbkaudu 9. sajandist, vahendas MariUver.

Daniil kabajev, Vladimiri oblasti ajaloo ja elmamälestiste kasutamise ja taastamise riikliku keskuse vanem teaduslik kaastöötaja ytles: Esimesed uuringud sel Okaa ja Kaama äärsel alal tegi tuntud muinasteadlane Spitsõn juba 1895. aastal. Ta avastas vaid kolm matust. Need andsid rikkalikult head ainest. Seejärel pyyti 70-nendatel tagajärjetult määrata selle kalme asukohta ning arvati, et matusekoht on kadunud. Nyyd on muinasteadlastel ylesandeks määratleda matusekoha piirid ja säilimisaste, et tulevikus kaitsta seda ala võimaliku majandustgevuse ja purustuste eest. Kõik leitud esemed võetakse arvele, taastatakse ja neid hakatakse teaduslikult uurima.

Larissa Galtsuk, Vladimiri oblasti ajaloo ja elmamälestiste kasutamise ja taastamise riikliku keskuse juhataja kohusetäitja ytles: Need on esemed on soomeugrilaste iidsetele kalmetele omased. Sel ajal oli kyllaltki sageli tavaks matta lahkunu koos piduliku ja kalli varaga. Sestap need matusepanused kujutavad enesest eriti väärtuslikke ja ainulaadseid esemeid.

Allikas: MariUver