[text]
Täna on

Eile õhtul päikeseloojaku paiku syydati Põlva kihelkonnas Taevaskojas võrokeelse laulupeo Uma pido tuli. Samal ajal laulis tule ymber kogunenud rahvas päevaveeretuse lauluga päeva looja.

Kohaletulnuile ytlesid tervitussõnu Uma pido juht Triinu Ojar, Haanimeeste Nõvvokua vanem Agu Hollo ja Maavalla koja vanem Ahto Kaasik.

"Taevaskoda on maarahva põline pyhapaik, kuhu väga paljud inimesed tulevad enda teadmata palverännakule. Pyha paik annab jõudu, meelerahu ja head olemist. Meie rahva jaoks on ka tuli pyha. Syydates hiiepaigas laulupeo tule ning lauldes selle ymber põliseid regilaulue, anname  Uma pidole mõnusa ja väeka olemise", ytles Ahto Kaasik.

Laulud kõlasid laulupeotule juures öö läbi. Tulele laulsid ka linnud ja kõrval voolav Ahja jõgi. Regilaulusõbrad saavad tulehoidjatega yhineda täna pärastlõunani. Kell 15 võtavad haanimehed tule hobuvankrile ja viivad Põlvasse, kus laulupeorongkäik seda juba ootab.

Kuna Taevaskoda on põline hiiepaik ja looduskaitseala, järgivad korraldajad nii häid hiietavasid kui ka keskkonnahoiu põhimõtteid. Et kaitsta maapinda, seati tuli selleks kohale toodud raudalusele ning selle ymber puistati toorest hakkpuitu. Inimesi manitseti pyhapaika tulema kaine ja puhtana ning käituma seal rahumeelselt. Pyhapaigas ei tohi murda puid ega oksi, noppida lilli, vanduda ega rahuldada loomulikke vajadusi.