[text]
Täna on

t_Syytamine.gifKella poole viie ajal öösel lauldi seni viimane laul, aga lõke, mis täna algava Uma Pido tarvis syydati ja mida läbi öö hoiti, põleb ikka veel. Põleb seni, kuni ta hobustega Põlvasse viiakse ja Intsikurmus laulupeotuleks saab, kirjutas Maaleht laupäeva hommikul.

Omaetteolemisena ja lauldes mõtisklemisena mõeldud tulehoidmine kiskus vahepeal yles ka lõbusamaid tuure, tehti isegi mõni tantsutiir, läbi astus paar napsisõpra ja paar noorteseltskonda, aga hommikuks oli Taevaskoda sama rohelise muruga kui õhtulgi.

t_Laulusoor_vaike.gifPõlva kihelkonna ja kogu selle kandi vägevaimale looduslikule pyhapaigale liiga ei tehtud. Pigem anti ka lõbu otsinuile mõista, et paigal, mille loodust me imetleme, võib olla sygavam tähendus. „See paik oli aga tule syytamiseks kõige väärikam ja väekam," ytles Võromaa laulupeo tulesyytamise ja hoidmise korraldaja Tiit Kaasik.

Valvamist alustati siis, kui päike metsa taha vajus. Tuli põles ja põleb suurel raudplaadil, et see igas mõttes paremini hoitud oleks.

Põhjus, miks seekord peotuli sedasi syydata otsustati, seisab Kaasiku sõnul selles, et tuli on pyha ja märgilise tähendusega. Et selle syytamine liigselt kiirustades ei synniks, otsustatigi alustada juba eelmisel õhtul ja olla natuke omaette. „Põlised asjad ei sobi esinemiseks," lausus ta.

Mida tund öö poole, seda vähemaks jäigi nn esinemist, laulud hakkasid kerkima rohkem hingest kui suudest.

Lõputult pika laulu laulis ees harrastusnäitleja, taimeteadlane ja keelemees Urmas Kalla. Laule võttis eest ka Ahto Kaasik, samuti Seto ylemsootska Sarvõ Õiõ ning Haanimaa Nõvvokoa mehed.

t_Katel.gifTaevaskojas põles alusel veel teinegi lõke, sellel keetis kunstnik Epp Margna putru, et tyhi kõht laulurõõmule takistuseks ei saaks. Puuriida kõrval seisid nõud kalja ning koduõllega. 

Täna pärastlõunal hakkab tuli Intsikurmu poole liikuma. Vankril peaks pilli mängima setode parimaid karmoškamehi Toomas Valk.

"See on teadaolevalt esimene kord, kui peotuli saab alguse meie rahva iidsest pyhapaigast, kui me yhendame vanad ja uued tavad ning teeme seda esivanemaid austades," lausus Kaasik.

Et Ahja jõe yrgoru maastikukaitsealal yldse tuld teha ja suurem rahvahulk kokku kutsuda, tuli esitada taotlus keskkonnaametile ning teavitada ka RMK loodushoiu osakonda.

Kuvad: Heigo Mägi ja Mana Kaasik


Maaleht