[text]
Täna on

Aimla looduskeskus korraldab suve jooksul hulga tasuta koolitusi, kus huvilised saavad teadmisi koguda rahvapärase puutöö, ravimtaimede ja muu loonaga seonduva kohta. Puutööd õpetab Andres Ansper Ty Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse erialalt. Ravimtaimedest kõneleb Mulgimaal elav taimetark Kaja Saar.

RAHVAPÄRASE PUUTÖÖ ÕPITOAD

Õpitubade eesmärk on lihtsate käsitööriistade abil ja vanu töövõtteid taaselustades leida võimalusi tavakasutusest kõrvale jäävale metsamaollusele.

Kuuse- ja kaseokste kasutamine 05.06, kell 10.00 – 16.00

Millal on õige aeg okste korjamiseks, kuidas oksi valida, kuidas oksi sidumiseks ette valmistada (leotamine, lõhestamine, väänamine), sidumistehnikad, korendusaia sidumise põhivõtted.

Kasetohu kasutamine 26.06, kell 10.00 – 16.00

Millal on õige aeg tohtu varuda, kuidas tohtu varuda (ribana, lehena, toruna), säilitamine, kasutamiseks ettevalmistamine. Tohust lihtsate noatuppede, torbikute tegemine.

Kuusejuurte kasutamine sidumiseks. 24.07, kell 10.00 – 16.00

Kust ja kuidas juuri koguda, juurte ettevalmistamine kasutamiseks, säilitamine. Kuusejuurtega õmmeldud tohtnõu tegemine.

Ymarmaterjali lõhestamine 21.08, kell 10.00 – 16.00

Lõhestatud puidu eelised. Lõhestatava puidu valik, vajalikud tööriistad. Puidu lõhestamine.

Lõhestatud puidu kasutamine pingi valmistamiseks 18.09, kell 10.00 – 16.00

Kuidas saada hakkama ilma naelte, kruvide, liimita - vastupidavate yhenduste loomine toore ja kuiva puidu omadusi kasutades.

Kaasa võtta töökindad ja pussnuga (tavaline ehituspuss sobib).

Et kõigile jaguks tööriistu ja materjali, palume hiljemalt koolitusele eelneval kolmapäeval kirja panna aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. või telefonil 5163117. Õpitoad on tasuta.


RAVIMTAIMEDE PÄEVAD

Taimetark Kaja Saar tutvustab huvilistele ravimtaimi ning õpetab, mida, millal ja miks korjata. Ravimtaimepäevad algavad 12. pärnakuud, 10. heinakuud ja 4. sygiskuud kell 10.

Kõigil Aimla looduskeskuse õpitubadel osaleda soovijatel paluvad korraldajad endast teada anda yritusele eelnevaks neljapäevaks meiliaadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. või Aimla looduskeskuse juhi telefonil 5163117.

RMK Aimla looduskeskus asub Viljandimaal, Suure-Jaani vallas, Aimla kylas.