[text]
Täna on

10. – 16. pärnakuud toimub Narva Muuseumi Põhjaõues Haabjategu. Teist suve on Põhjaõues haabjameister Jaan Keerdo, kelle käe all valmib haavapalgist yhepuupaat ehk haabjas, nii nagu seda on tehtud vanast ajast peale. Kellel huvi rohkem, saab haabjameistrilt tema puhkehetkede ajal uurida lähemalt, kuidas valida haabjaehituseks sobilikku puud, millised tööriistu haabjameistrid kasutavad, kuidas nad neid kasutavad, mis on haabja laotamine ja kuidas seda tehakse, kirjutas Sirp.

Et haabjameistril on suvel peale Põhjaõues paadi toksimise ka muid tegemisi, siis oleme korraldanud nii, et haabjas valmib järkhaaval, iga kuu natuke. Tule kylasta Põhjaõue iga kuu just sellel ajal, kui haabjameister töötab ja vaata, kuidas saab palgist voolujooneline haabjas! Ja päris kindlasti ei tasuks maha magada heinakuus toimuvat haabja laotamist, ehk siis tööd, kus tule, kivide, vee ja puuokste abil antakse haabjale tema lõplik kuju.

Et Jaanil on kaasas ka mitu juba varem valmis tehtud ja Eestimaa veekogudel end tõestanud haabjat, siis saavad soovijad, kes vähemalt kuueliikmelise seltskonna kokku panevad, tellida meistrilt soodsa hinnaga haabjatega sõidu Narva jõel. Need, kes haabjat Narva jõel eelmisel suvel proovisid, kinnitavad, et võrreldes moodsate plastkanuude ja -paatidega on haabjas palju vilkam ja kiirem. Aga parem ise järgi katsuda. Kirjapanemine vähemalt kolm tööpäeva enne soovitud sõitu. Lähem teave.


Sirp