[text]
Täna on

14.06. kl 20.00 ETV2: Rein Marana loonafilm Tutkad. Film annab ettekujutuse väga omapärasest lindude mängust, mille jälgimiseks loonas kuluks nädalaid. Rein Maran pyyab vahendada lindude ”keelt” ja viia vaatajat oma teadusliku, aga yhtlasi poeetilise ainekäsitlusega lähemale loonale, mille keskel me elame, kuid millega oleme sidet kaotamas. Muusika Andres Mustonen.

14.06. kl 20.05 ETVs loonafilm Kiskjate planeet 2/4 Jääkaru (Planet Carnivore, USA 2006).
Binne on yks rohkem kui kahest tuhandest jääkarust, kes elavad Teravmägedel. Oma nelja eluaasta jooksul on ta näinud kolme kevadet ja iga kord on jätkunud hylgeid, kes moodustavad 75% tema toidust. Sel kevadel on aga teisiti, hylgeid ei ole ja teda ähvardab näljasurm. Tuleb minna mujalt toitu otsima.

14.06. kl 20.45 ETV2: Legendide saar.
Suvereis Hiiumaale, kus filmiti kaht hiiu rahvapärimuste tundjat - Theodor Pruuli Emmastest ja Elli Kyttimit Kõpust. Autorid Ave Alavainu ja Irene Lään, operaator Raimi Tonts, heli Jaak Elling.

15.06. kl 09.45 ETVs loonafilm Kiskjate planeet 2/4 Jääkaru.

15.06. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

15.06. kl 22.20 ETV2: 14.06. kl 20.05 ETVs loonafilm Kiskjate planeet 2/4 Jääkaru (Planet Carnivore, USA 2006).

16.06. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

16.06. kl 12.00 loonafilm Elevantide salajane elu 3/3 (The Secret Life of Elephants, Inglise 2009).
Põuale järgnenud vihmaajal on uurimisryhmal käed tööd täis. Saba Douglas-Hamilton jälgib moodsa tehnika abil kõige suuremaid maismaaloomi - võimsaid elevandipulle. Ta hoiab targu eemale, kui ilmub välja Rommel, kes on kord yhe auto laiaks litsunud ja yritanud kaht uurimisryhma teadlast tappa. Väljaspool rahvusparki leitakse kaks salapärastel asjaoludel hukkunud elevanti. Kas piirkonnas tegutsevad salakytid? Hätta sattunud elevandilapse päästmiseks käivitatakse päästetöö.
BBC loonasari elevantide elust Samburu rahvuspargis Põhja-Keenias. Yksikute elevantide lugude kaudu jutustatakse dramaatilistest hetkedest suurte loomade elus.
Jälgitakse ka isa ja tytre Iain ning Saba Douglas-Hamiltoni ja nende meeskonna tööd elevantide päästmise projekti raames.

17.06. kl 20.05 ETVs tõsielufilm Kas see võiks juhtuda ka siin? (Could it Happen Here?, USA 2006).
Kas inimesed on valmis loodusõnnetusteks, mis nende kodukohta võivad tabada? Heidetakse pilk mitmele maailma linnale ja hinnatakse, kui suur on orkaanide, maavärinate ning vulkaanipursete oht. Kui suured on kahjud kõige hullemal juhul? Missuguseid ettevaatusabinõusid rakendatakse? Kas Sydney on valmis maavärinaks, mida pole seni veel kunagi ette tulnud? Pariis on kyll valmistunud Seine'i yleujutuseks, aga tavalised pariislased ei tea sellest ohust midagi või ei tahagi teada. Napollased kyll kardavad ohtliku Vesuuvi järgmist purset, kuid neil pole aimugi, missugused on pästekavad või mida vulkaanipurske korral teha. Brasiilias põletatakse Amazonase vihmametsa, et saada lagedat maad karjakasvatuseks, ja paljud kardavad, et vihmamets kaob veel enne selle sajandi lõppu sootuks.

17.06. kl 20.55 ETV2: Kaetajad (Eesti 2005).
Kaetamine, kui väga levinud uskumus, elab edasi Luutsniku inimeste teadvuses ja on osa argipäeva ohtudest.

18.06. kl 09.45 ETVs: Tõsielufilm Kas see võiks juhtuda ka siin? (Could it Happen Here?, USA 2006).

18.06. kl 12.50 ETVs: Kaetajad (Eesti 2005).

18.06. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

19.06. kl 09.05 ETV2: Osoon.
Seiklemine on eestis yha menikam. Loodusesse minnakse mitte ainult elamuse pärast, vaid otsitakse ka põnevust ja seiklusi. Kuidas seiklusturismi sobitada loodusesse?
Saarerahvas on alati lugu pidanud esiisade tarkusest ja armastanud tavapärast eluviisi. Juba 12 aastat tagasi otsisid Saaremaa mehed Priit Penu eestvedamisel kokkuvarisenud lubjaahjud võsast yles ja vanade jooniste järgi seati yks nendest töökorda. Lupja põletatakse seal nagu muiste, käsitsi, aga mis kõige tähtsam - loodussõbralikult.
Sygisest vitamiinipommi astelpaju tutvustab botaanik Urmas Laansoo.

19.06. kl 09.30 ETV2: Elolinõ: Toit.
Saatesarjas kõneldakse tavadest, mis Lõuna-Eestis veel elujõulised. Saatejuht Contra lööb kaasa ja paneb kogetu värssidesse, olgu see elujõuline tegevus siis pillimäng, laastukatuse löömine, sepatöö või suitsusaunas käimine. Esimeses saates aitab Contra teha õlut, sõira ja suulliimi.

19.06. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Norra pärimusmuusikat.
Kaks noort fiidlimängijat, Aslak O. Brimi ja Erlend Viken, esitavad muusikat Lomi ja Oppdali kandist.

20.06. kl 09.58 ETVs: Hoia, mida armastad!: Kõre.

20.06. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Tulemaa loodus. Hendrik Relve, Haldi Normet-Saarna.
Kordus kl 23.05.

20.06. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Suisu, suisu lapsukene.
Eesti pärimuslikud õhtu- ja hällilaulud (Musaklubi 2010).
Laulavad lapsed koos ema või isaga. Pilli mängivad Vilho Meier, Tauno Meier, Pille Siht, Liina Kõiv, Helmi Helena Lindström.
Stuudios tutvustab albumit Musaklubi juhendaja Pille Siht, saate toimetab Liina Vainumetsa.

20.06. kl 20.45 ETV2: II Võru folkloorifestival.
Ylevaade lõõtspillimängijate konkursist ja räägitakse võitjatega. Vaatajad saavad näha Võru folkloorifestivali esinejaid, katkeid tantsudest ja lauludest. Saatejuht Ruth Alakyla intervjueerib kultuuriminister Jaak Allikut, festivali peakorraldajat Peeter Laursoni ja mitmeid esinejaid. Näidatakse festivali raames toimunud laata ja seppade tööd - raua tagumist ning tina valamist.

20.06. kl 21.15 ETV2: Võrumaa.
Film tutvustab kaunist Kagu-Eestit, tema kultuuriväärtusi ja ajaveetmisvõimalusi. On jäädvustatud Võrumaa tähelepanuväärsemad vaatamisväärsused, traditsioonilised rahvapeod ja loodusvaated.

20.06. kl 21.35 ETV2: III Võru folkloorifestival.
Ylevaate Võrus toimunud folkloorifestivalist tegid Ruth Alakyla ja Ruti Murusalu.

20.06. kl 22.15 ETV2: Teateid tegelikkusest: Võrumaa Taluturg 
Lugu yhe väikelinna elanikest, kelle jaoks igalaupäevane turulkäik on kujunenud elustiiliks: kohtutakse tuttavatega ja arutatakse maailmaasju, nauditakse lõõtsahelisid ning koju viiakse yhe krooni eest ostetud kassipoeg. Kauplejad ja ostjad on truult kohal, sõltumata ilmast või aastaajast. Mis on tekitanud nõnda tugeva tava? Me ei pyydnud sellele kysimusele vastata, kuid ehk leiab igayks selle vastuse ise. Niisiis – kylastagem koos Võrumaa taluturgu.

20.06. kl 22.45 ETV2: X Võru folkloorifestival.
Oma tavade tundmine ja hoidmine on niisugune rikkus, mis teeb meid tugevamaks ja lubab pystipäi tulevikku vaadata. Juba kymnendat aastat võõrustab väike Võru inimesi, kes peavad lugu esivanemate varast, rahvaelmast ja pärimusest. Võru pärimuspeost on nende aastatega saanud yks Eestimaa suve suursyndmusi. Saates näete esinemas kylalisi Kreekast, Prantsusmaalt, Ðveitsist ja Kyproselt. Võrus käisid Ruth Alakyla, Helen Valkna, Andres Kull, Mati Jaska jt.

20.06. kl 23.50 ETV2: Võru XIV Folkloorifestival.
”Leeväst saa väke” oli 14. Võru Folkloorifestivali teema. Elm kätkeb eneses märke, mis inimesi seovad ja neid yhiselt iseloomustavad. Eestlastele on säärastest asjust yks olulisemaid must rukkileib. Tänavuse peo kaugemad ja  kylalised tulid Mehhikost ja Belgiast. Sama oluline, kui võõrad tantsud ja muusika, on Võru pärimuspeol alati olnud ka kaasalöömise ning isetegemise võimalus, kasvõi yheskoos tänavatantsu tantsides. Tavapäraselt toimub peol ka August Teppole pyhendatud lõõtspillide võistumängimine.

21.06. kl 00.20 ETV2: Võrokeste uma pido.
Maailma esimene võrukeelne laulupidu tipnes vägeva yhisesinemisega Kubija laululaval. Peol kõlasid ainult võrukeelsed laulud, olgu need siis rahvalaulud, rahvalikud laulud, klassikalised koorilaulud või ka uuemad kooridele seatud laulud. Peole olid oodatud eelkõige kõik mujale elama ja tööle läinud võrukesed, et tugevdada paikkondlikku yhtekuuluvustunnet.