[text]
Täna on

t_Saunaehitus.gifHärjapea koja eestvõttel on mehed käed löönud, kirved pihku võtnud ja ehitavad Juuru kihelkonna Aela kyla Mäepõllu talus suitsusauna, kirjutas Maalehes Sulev Oll.

Algust tehti juba talvel palkide võtmisega. Haavapalgid on tõeliselt jämedad. "Pulki ja pliiatseid me võtma ei hakanud," tõdeb Mäepõllu peremees Olev Kull.

Töö tehakse kirvestega, nii pole ka kiirus kuigi suur: laupäeval saadi kirvetööna tapitud ja varatud vaid yks palk ("varama" tähendab palgile pikuti renni sisse raiuma).

Töö kavatsetaksegi teha nii, et naelu või muid raudesemeid palju ei kuluks. "Võibolla uksehinged tulevad rauast," sõnas Kull.

Uks kavatsetakse sisse saagida, kõige alumine palk jäetakse sealjuures terveks. 4 x 7 meetri suurune saun saab seitsme palgirea kõrgune, valmis tahetakse see saada kooljakuuks ehk novembriks.

Ehitusel kasutatakse rahva mälus talletunud võtteid, põhiliselt Lõuna-Eestis säilinud suitsusaunade eeskuju ning kirjandust.

Järgmine talgupäev on plaanis 24 heinakuud. Kui keegi tahab abi pakkuda või palgitööst lähemalt aimu saada, võib helistada Mäepõllu peremehele Olevile tel 5298327.

Kuvasid laupäevastest talgutest vaata Maalehest.