[text]
Täna on

19.07. kl 20.00 ETV2: Rein Marana loonafilm: Elu sinu ymber.
”Ma tahan, et iga lind, kes kevadel siia tuleb, leiaks endale sobiva pesapaiga. Et vähemalt siin, minu kodu ymbruses, oleks koht pesitsemiseks olemas.” Nii mõtiskleb vana elukogenud mees Hillar Pärjasaar Rein Marana loonafilmis. Vana mehe mõtisklusi loeb kaadri taga Endel Padrik.

19.07. kl 23.10 ETV2: AegRuum Maakera vapustused: Asteroidirynnak.  
3,9 miljardi aasta eest sattusid nii Kuu kui ka Maa tiheda asteroidirynnaku alla. 80 protsenti Kuu kraatritest on arvatavalt pärit sellest ajast. Teadlased uurivad, mis vallandas nii ulatusliku kosmosekamakate saju ja kas midagi taolist võib juhtuda ka tulevikus.

20.07. kl 23.15 ETV2: Suurte kasside päevik, 1/ 3.
”Suurte kasside päevik” on BBC aastaid kestnud loonasari, milles jälgitakse Aafrika suurte kaslaste elu. Sarja peategelased on leopard Bella ja yksikemad lõvi Tamu ning gepard Honey, kes elavad Masai Mara loonakaitsealal Keenias. Esimeses osas on Bella viimaks vabanenud oma ylekasvanud pojast ja talle on tekkinud mitu kosilast. Honey peab nelja poja toitmiseks tegema ohtlikke otsusi ja Tamul tuleb kaitsta oma noort peret pyhvlikarja, kolme noore lõvi ning täiskasvanud isalõvi rynnakute eest.

21.07. kl 15.05 ETVs: Suurte kasside päevik, 1/ 3.

21.07. kl 22.55 ETVs: Tõsielufilm Evo Moralese Boliivia.
Pärast aastakymneid kestnud raskusi, narkojõukude ja võõramaiste ettevõtete vastast võitlust koitis Boliivia lihtrahvale lõpuks tähetund. 2006. aastal sai esimest korda riigi presidendiks põlismaalane: Juan Evo Morales Ayma, aimaraa-indiaanlane, vaeste eestkostja, sotsialist ja rahvamees. Kuid sellest ei piisa, sest Boliivia yhiskonna vastasrind võib käia yle jõu. Ent ometi on Boliivia Ladina-Ameerika kaalukeel. Kui Evo Moralese võrdsuseihalus võidab, võib sellest nakatuda kogu manner, kui see aga läbi kukub, jääb vaeste unistus unelmaks.

22.07. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

22.07. kl 16.00 ETVs: Tõsielufilm Evo Moralese Boliivia.

23.07. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
Kordus kl 00.00.

24.07. kl 09.05 ETV2: Osoon.
Karula rahvuspargis on taastatud põliseid talumaastikke, järgmine samm on vaadata pärandmaastikku koos taluehitistega. Uuritakse ka, mis toimub loomariigis. Saatejuht Kaidor Kahar.
Kordus kl 16.45

24.07. kl 09.30 ETV2: Elolinõ: Veski.
Contra läheb kylla veskiemandale. Hellenurme vesiveskis kamandab Mae Juske, kes ise olnud hoopis linnaplika, nyyd aga veski võlud avastanud ja isade tööd jätkab. Saatejuht Contra
Kordus kl 16.15.

24.07. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Tref.
Belgia pärimusryhma Tref peamiseks pilliks on nupp-akordion (hollandi ja flaami keeles "trekzak"), mida mängivad Wim Claeys ja Dider Laloy, löökpillidel Frederic Malempre.
.

24.07. kl 21.40 ETV2: Unustatud rahvad: Isuri eepos.
Kuueosaline sari segakoorile ”Unustatud rahvad” on Veljo Tormise kooriloomingu tippteos - kuue väikese Läänemereäärse soome-ugri hõimu muusikaline koondkuva. Sarja loomiseks andis tõuke 1969. aastal kaasatehtud matk liivlaste juurde. See omakorda ajendas uusi uurimisretki ja järgneva viie osa synni. Tõnu Kaljuste on oma kooriga ”Unustatud rahvaid” esitanud väga paljudes maades ja erinevates keeltes. “Isuri eepose” loomiseks sai Tormis tõuke 30 aasta eest toimunud rahvaluule uurimisretkelt Isurimaale ning vormilt erineb see sarja ylejäänud viiest osast lugeja sissetoomisega. Helilooja põhimõtteid järgides on sarja esitus varustatud eestikeelse tõlkega, et kuulaja mõistaks laulude sõnumit. Teosed esitab Eesti Filharmoonia Kammerkoor, dirigent Tõnu Kaljuste.

25.07. kl 10.00 ETV2: AegRuum Maakera vapustused: Hiigelorkaanid.
3000 aastat tagasi hävitasid hiigelorkaanid maakeral terveid elutervikuid. Nyyd hoiatavad teadlased, et hiigelorkaanid võivad tagasi tulla veelgi ägedamana. Andrew ja Katrina laastamistööd oleme juba näinud. Kuidas tekivad hiigelorkaanid ja mismoodi saaks neid ennustada?

25.07. kl 13.00 ETV2: Unustatud rahvad: Vadja pulmalaulud *   
Kuueosaline sari segakoorile ”Unustatud rahvad” on Veljo Tormise kooriloomingu tippteos - kuue väikese Läänemereäärse soome-ugri hõimu muusikaline koondkuva. Sarja loomiseks andis tõuke 1969. aastal kaasatehtud matk liivlaste juurde. See omakorda ajendas uusi uurimisretki ja järgneva viie osa synni. Tõnu Kaljuste on oma kooriga ”Unustatud rahvaid” esitanud väga paljudes maades ja erinevates keeltes. Helilooja ja koorijuhi kahekõne on sissejuhatuseks kahele esimesele osale - ”Liivlaste pärandus” ja ”Vadja pulmalaulud”. Helilooja põhimõtteid järgides on sarja esitus varustatud eestikeelse tõlkega, et kuulaja mõistaks laulude sõnumit.

25.07. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Andide kordumatu loodus. Hendrik Relve, Haldi Normet-Saarna.
Kordus kl 23.05.

25.07. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Poltaava laulud.
Valiku Ukraina pärimusmuusikat Poltaava piirkonnast esitavad erinevad ryhmad.
Ukraina Raadio salvestised.