[text]
Täna on

Saaremaal Valjalas täies hoos olev tee-ehitus tõi päevavalgele viis haualohku koos ehete ja muude esemetega, mis muinasteadlaste arvates pärinevad 12. sajandi lõpust või 13. algusest. Yhe haualohu peal on suur kivi ning see meenutab muinasteadlasele Peeter Talvarile kivikalmet, kus matusekiht kaeti kividega, et hoida elavate ja surnute maailmad lahus, vahendas ERR.

"Eestlastele omast põletamismatust siin näha ei ole, kuid huvitav on see, et yhes lohus on maetud mitu inimest ning luud on maetud ristiusumatuste kohaselt lääne-ida suunas," arutles Talvar, lisades, et praeguseks on teada, et oma viimse puhkepaiga on teederistmiku all leidnud kaks naist.

"Vaatasime mulla läbi ja saime pronksist erinevaid sõlgesid ja kee vahelyli, lisaks kaks nuga, erinevaid vööosi, pronks-spiraalikesi, mis olid pandud riiete sisse," märkis muinasteadlane, kelle sõnul oodatakse nyyd antropoloogi, kes luude kohta midagi öelda oskab, samuti tuleb veel uurida leide ja maapinda, mis võivad selgitada, kas haualohkudesse on maetud luud või surnukehad.

"Kui siia on tõesti luud maetud, siis mina kyll Eestis teist sellist juhust ei tea," märkis Talvar, lisades, et on ka võimalus, et siis, kui kirikuaeda hakati haudu kaevama, tulid välja põlismaalaste luud, mis siis aia taha ymber maeti.


ERR