[text]
Täna on

26.07. kl 16.05 Vikerraadios: Päevatee.
"Päevatee" on pyhendatud Aegna saarele.
Räägime Aegna saare mitmekylgsest loonast ja ajaloost, ka sõjanduslikust ajaloost. Uurime, kuhu minna ja mida Aegnal vaadata, aga ka seda, kuhu ei tohiks minna. Kysime, miks saarel, kus kunagi käisid lapsed koolis ja toimus elav seltsiselu, kus nõukogude ajalgi veetis suve tuhandeid puhkajaid, seisavad majad tyhjalt ega pole yhtki poodi. Ajame juttu yle kolmekymne aasta Aegnal suviti töötava komandant Luulega ja yle kolmekymne aasta suviti Aegnal puhkava Tõnuga. Saatejuht on Ülle Karu.
Kordus kl 00.00.

26.07. kl 20.00 ETV2: Rein marana loonafilm Rukkilill.
Rukkilill - tavaline umbrohi rukkipõllul... Tagasihoidlik rukkilillekimp, mida ikka ja jälle kingitakse elluastujaile, paariminejatele ning kõigile, kellele väärikalt tahetakse austust avaldada. Rukkililledega mälestatakse ka lahkunuid. Rukkilille kujutis esineb peaaegu alati Muhu ja Lääne-Eesti roositud vaipades ning mujalgi rahvariide tikandeis. Rukkilill on Eesti rahvuslill - töörikka elu märk.

26.07. kl 22.45 ETV2: AegRuum Maakera vapustused: Hiigelorkaanid.
3000 aastat tagasi hävitasid hiigelorkaanid maakeral terveid elutervikuid. Nyyd hoiatavad teadlased, et hiigelorkaanid võivad tagasi tulla veelgi ägedamana. Andrew ja Katrina laastamistööd oleme juba näinud. Kuidas tekivad hiigelorkaanid ja mismoodi saaks neid ennustada?

27.07. kl 10.40 ETVs: Rein marana loonafilm Rukkilill.

27.07. kl 18.20 ETV2: Mina ja minu lemmikloom: Breno delfiinid. Brasiilia.
Seitsmeaastane Breno elab Brasiilia ranniku lähedal Fernando de Noronha saarestikus. Ta armastab delfiinidega sukelduda nagu tema isagi, kes peab sukeldujate hotelli. Breno suurim soov on delfiinide keel ära õppida. Täna on tähtis päev: Breno sukeldub esimest korda hapnikupudeliga sygavale.

27.07. kl 23.05 ETV2: Suurte kasside päevik, 2/ 3.
Lõviema Tamu kasvatab yksi poegi. Teda tabab aga yks saatusehoop teise järel. yks poeg hukkus yksiku isalõvi rynnaku tagajärjel, nyyd tuleb neil põgeneda kohaliku praidi emalõvide eest. Gepard Honey on sama hoolitsev ja vapper ema kui Tamu. Leopard Bella jageleb hyäänidega saagi pärast.

29.07. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
Kordus kl 21.30.

30.07. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.
kordus kl 00.00.

31.07. kl 09.05 ETV2: Osoon.
Võrtsjärve angerjas. Looduses liikumine (RMK). Kopra turismitalu koprarajal.
Kordus kl 17.20.

31.07. kl 09.30 ETV2: Elolinõ: Lambavill.
Selleks, et lamba kasukast soojad sokid saaksid, tuleb enne palju tööd ära teha. Contra lähebki Võrumaale Pressi kylla õppima, kuidas villast lõng saab ja mis sealt edasi tuleb. Ja ette öeldes: see pole sugugi lihtne. Perenaine Thea Prants oskab aga kõiki maatöid alates lambapygamisest laastukatuse panemiseni.
Kordus kl 16.50.

31.07. kl 13.05 KLassikaraadios: Folgialbum. Poltaava laulud.
Valiku Ukraina Poltaava piirkonna pärimusmuusikat esitavad erinevad pärimusryhmad. Ukraina Raadio salvestised.

31.07. kl 14.05 ETV2: Rein Marana loonafilm: Elu sinu ymber.
”Ma tahan, et iga lind, kes kevadel siia tuleb, leiaks endale sobiva pesapaiga. Et vähemalt siin, minu kodu ymbruses, oleks koht pesitsemiseks olemas.” Nii mõtiskleb vana elukogenud mees Hillar Pärjasaar Rein Marani loonafilmis. Vana mehe mõtteid loeb Endel Padrik.

31.07. kl 22.10 ETV2: Unustatud rahvad: Ingerimaa õhtud.
Kuueosaline sari segakoorile ”Unustatud rahvad” on Veljo Tormise kooriloomingu tippteos - kuue väikse Läänemereäärse soome-ugri hõimu muusikaline koondkuva. Sarja loomiseks andis tõuke 1969. aastal kaasatehtud matk liivlaste juurde. See omakorda ajendas uusi uurimisretki ja järgneva viie osa synni. Tõnu Kaljuste on oma kooriga ”Unustatud rahvaid” esitanud väga paljudes maades ja erinevates keeltes. “Ingerimaa õhtutele”, mille esiettekanne oli 1979. aastal Tihemetsa Põllumajandustehnikumis, seadis esitust elavdava liikumise Tõnu Kaljuste. Helilooja põhimõtteid järgides on sarja esitus varustatud eestikeelse tõlkega, et kuulaja mõistaks laulude sõnumit. Teosed esitab Eesti Filharmoonia Kammerkoor, koorijuht Tõnu Kaljuste.

01.08. kl 10.00 ETV2: AegRuum Maakera vapustused: Tulerõngas.
Suurt osa Vaikset ookeani ymbritseb vöönd, kus yhe maakoorelaama serv sukeldub teise alla. Seda seismiliselt muutlikku ala kutsutakse Vaikse ookeani tulerõngaks. Siin asub enamik maakera tegevvulkaane, siin väriseb maa kõige rohkem ja siin elab ligi kolmandik maakera rahvastikust. Viimase tuhande aastaga on tulerõngas muutunud kolm korda elavamaks.

01.08. kl 13.25 ETV2: Unustatud rahvad: Isuri eepos.
Kuueosaline sari segakoorile ”Unustatud rahvad” on Veljo Tormise kooriloomingu tippteos - kuue väikse Läänemereäärse soome-ugri hõimu muusikaline koondkuva. Sarja loomiseks andis tõuke 1969. aastal kaasatehtud matk liivlaste juurde. See omakorda ajendas uusi uurimisretki ja järgneva viie osa synni. Tõnu Kaljuste on oma kooriga ”Unustatud rahvaid” esitanud väga paljudes maades ja erinevates keeltes. “Isuri eepose” loomiseks sai autor tõuke 30 aasta eest toimunud rahvaluule uurimisreisilt Isurimaale ning vormilt erineb see sarja ylejäänud viiest osast lugeja sissetoomisega. Helilooja põhimõtteid järgides on sarja esitus varustatud eestikeelse tõlkega, et kuulaja mõistaks laulude sõnumit. Teosed esitab Eesti Filharmoonia Kammerkoor, koorijuht Tõnu Kaljuste.

01.08. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Maputðede kultuurilugu. Hendrik Relve, Haldi Normet-Saarna.
Kordus kl 23.05.

01.08. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Mauritaania laulud.
Laulavad kolm Mauritaania lauljat: Maalouma Mint El Meydah, Yassinae ould Nanna ja Dimi Mint Abba.