[text]
Täna on

02.08. kl 11.30 Vikerraadios: Nädala järjejutt: Johan-Mark Elsing „Loomaparadiis Aafrikas”.
Lugu loonahuvilistele: seiklustest Lõuna-Aafrikas asuvas, mandri suurimas metsiku loona kaitsealal Krygeri rahvuspargis loeb Toomas Lõhmuste. Krygeri (Krugeri) rahvuspark rajati juba 1898. aastal LAVi tollase presidendi Paul Krugeri valitsemisajal. Pargi peaaegu 20 000 ruutkilomeetri suurusel alal elab ligi 150 loomaliiki, nende hulgas nn suur viisik (aafrika elevant, ninasarvik, aafrika pyhvel, lõvi, leopard), 500 linnuliiki ja yle saja liigi roomajaid. Pargis on võimalik eristada 30 erinevat elutervikut.
Kuula 2. – 6. augustil kell 11.30 ja 22.30.

02.08. kl 20.00 ETV2: Rein Marana loonafilm Operatsioon Lagrits.
Lagrits on unilaste sugukonda kuuluv laialehistes segametsades elav väike näriline. Filmis avaneb lagritsate aastane eluring: pulmamäng kevadel, lagritsapoegade areng, lagritsate omavaheline suhtlemine, toimetamised ööpimeduses, eluviis ja toitumistavad, sygisesed ettevalmistused talveuinakuks, uinunud ning kevadel ärkavad lagritsad. Käsikiri ja teostus Rein Maran, helilooja Peeter Vähi.

02.08. kl 20.45 ETV2: Kaleva hääled.
Film jaguneb mõtteliselt kolme ossa. Esimeses jälgitakse mälu osa elmas Kalevaeelsel ja -järgsel ajal. Rahvalaulud salvestati 1985. aasta filmi-uurimismatkal Karjala ANSV-s ja Handi-Mansi ringkonnas. Teises osas tehakse kaasa Elias Lönnroti uurimismatk Eestis, mis on esitatud tema päeviku põhjal, mille avastas Heldur Niit Soome Kirjanduse Seltsi arhiivis 1985. aastal. Lönnroti märkmeid loeb Mikk Mikiver. Kolmandas osas elustatakse sooraua valmistamise taig (juhendas Arvi Lauringson). Kõlab Veljo Tormise ”Raua needmine” Eesti Filharmoonia Kammerkoori esituses. Arbuja - Tõnu Kaljuste, vana sepp - Heino Myller, noor sepp - Sulev Teppart. Liikumise seadis Mai Murdmaa. Film on digitaalselt taastatud.

02.08. kl 23.55 ETV2: AegRuum Maakera vapustused: Tulerõngas.
Suurt osa Vaikset ookeani ymbritseb vöönd, kus yhe maakoorelaama serv sukeldub teise alla. Seda tulemägede ala kutsutakse Vaikse ookeani tulerõngaks. Siin asub enamik maakera tegutsevaid tulemägesid, siin väriseb maa kõige rohkem ja siin elab ligi kolmandik maakera rahvastikust. Viimase tuhande aastaga on tulerõngas muutunud kolm korda elavamaks.

03.08. kl 22.30 ETV2: Suurte kasside päevik.
Suurte kasside lugu jätkub. Lõviema Tamut ja tema peret tabab yks saatuselöök teise järel. Viimati ajas soopraid neid taga. Kas neil õnnestus terve nahaga pääseda? Gnuude saabumine annab leopard Bellale hea võimaluse jahti pidada, kuid teiste kiskjate pärast tuleb tal ettevaatlikult tegutseda. Gepardiema Honey pyyab poegi ohtudest eemale hoida ja ennekõike lõvide eest kaitsta. Kuidas ta käitub, kui pere satub oma põlisvaenlasega vastamisi?

04.08. kl 12.40 ETVs: Kaleva hääled.

04.08. kl 15.10 ETVs: Suurte kasside päevik.

05.08. kl 10.00 Kuku raadios: Loodusajakiri.
TEelmises saates rääkis ajakirja Eesti Loodus Põlvamaa erinumbris ilmunud sipelgaloo yks kirjutajaid, mykoloog Ants-Johannes Martin turismi põhjustatud hävitustööst Põlvamaa kuklaseasurkondadele. Seekord selgitab Martin, kuidas korraldada sipelgaid säästvaid ja ometi täisväärtuslikke retki kuklaste maale ning kuidas kuklased karja kasvatavad. Ants-Johannes Martinit kysitleb Loodusajakirja sõnumitoimetaja Toomas Jyriado.
Kordus kl 21.30.

05.08. kl 21.30 ETV2: Tõsielufilm Ässhäk.
Maailmas, mis kõigub põletava kuumuse ja tarretava kylma vahel, tähistaeva suurejoonelisuse ning lõkketule kaduvuse vahel, on hiiglaslikku Sahaarasse oma kodu rajanud tuareegid. Selle rändhõimu iluarmastus, muusika ja luule elavad veel kaasajalgi. Ärajooksnud kaamelit otsiv tuareeg juhib meid läbi liiva ja kivimoodustiste selle legendaarse rahva kaevudele, laagrikohtadele ning turgudele. Oma hõimu suulist pärimust säilitav jutuvestja Ibrahim Tshibrit selgitab, et need ”pikad jutud” saavad yhel päeval tõeks. Marabut, keda austatakse kui pyhameest, on sajanditevanuse moðee ja islamieelsete tavade hoidjaks. Ta lubab heita pilgu oma tööle, näiteks siis, kui valmistab Koraanist pärit lõikudest ravitõmmist. Kohtume ka tuareegi naise ja noorte tydrukutega, kelle käed annavad elule rytmi. Yhekeelset viiulit imzadi mängides meenutavad nad oma rahvale iseloomulikke väärtusi, mis on säilinud tänapäevani kyllap vaid seetõttu, et kõrb on neile varjupaika pakkunud. Tuareegid tutvustavad meile maailma, kus ”ässhäk” - austus teiste inimolendite vastu, rahu ja mõistlikkus - juhib nende elu.

06.08. kl 17.05 Kihnu uudised.
Kordus kl 00.00.

06.08. kl 20.00 ETV2: Linnutee tuuled.
Film jutustab Uurali hõimude juurtest. Lavastaja Lennart Meri, kaameramees Rein Maran, helilooja Veljo Tormis. Film taastati projekti Eesti film 100 raames.

07.08. kl 09.05 ETV2: Osoon.
Suvine moraalimatk lõunast põhja. Hobuturism. Vapsikud. Reþissöör Aivo Spitsonok, toimetaja Õie Arusoo.
Kordus kl 17.00

07.08. kl 09.30 ETV2: Elolinõ: Kuuritsapyyk.
Kuurits pole lind ega loom, vaid hoopis kalapyygiriist, millega aastaid Viitina järvel võistu uimelisi pyytud. Contra uurib Mati Kalkunilt, miks tasub kuuritsaga vette minna ja käib ise ka võistupyydmisele kaasa elamas. Vette seekord ei usalda veel minna. Saatejuht Contra
Kordus kl 16.30.

07.08. kl 13.05 Klassikaraadios: Folgialbum. Mauritaania laulud.
Laulavad kolm Mauritaania lauljat: Maalouma Mint El Meydah, Yassinae Ould Nanna ja Dimi Mint Abba.

07.08. kl 20.50 ETV2: Veljo Tormis 80: Unustatud rahvad: Vepsa rajad.
Kuueosaline sari segakoorile ”Unustatud rahvad” on Veljo Tormise kooriloomingu tippteos - kuue väikese Läänemereäärse soome-ugri hõimu muusikaline koondkuva. Sarja loomiseks andis tõuke 1969. aastal kaasatehtud matk liivlaste juurde. See omakorda ajendas uusi uurimisretki ja järgneva viie osa synni. Tõnu Kaljuste on oma kooriga ”Unustatud rahvaid” esitanud väga paljudes maades ja erinevates keeltes. Vepslaste asualadele pole helilooja ise jõudnud, rahvalauludega tutvus ta helilindistuste kaudu. Helilooja põhimõtteid järgides on sarja esitus varustatud eestikeelse tõlkega, et kuulaja mõistaks laulude sõnumit. Teosed esitab Eesti Filharmoonia Kammerkoor, koorijuht Tõnu Kaljuste.

07.08. kl 21.35 ETVs: Veljo Tormis 80: Eesti ballaadid.
Helilooja Veljo Tormise juubelipäeval tuleb Noblessneri valukojas ettekandele helilooja yks kesksemaid teoseid ”Eesti ballaadid”. Esitavad ERSO, RAM, Eesti Kontserdi Koor. Solistid: Celia Roose, Kadri Hunt, Meelika Hainsoo, Liina Vahtrik, Tuule Kann, Iris Oja, Priit Pedajas, Toomas Tohert, Eve Härma, Kadri Ratt, Mart Johanson, Jaak Johanson, Ants Johanson, Kärt Johanson, Violeta Osula, Ingel Marlen Mikk. Dirigent Tõnu Kaljuste.

08.08. kl 10.00 ETV2: AegRuum Maakera vapustused: Kuidas kujunes Ameerika lääs.
Vulkaanid, maavärinad, yleujutused, tervete mandrite suurused jäätammid ja muud iseäralikud võimsad loodusnähtused... Põnev ja yllatav lugu sellest, kuidas kujunes Ameerika ning Kanada lääs.

08.08. kl 12.50 ETVs: Linnutee tuuled.
Film jutustab Uurali hõimude juurtest. Reþissöör Lennart Meri, kaameramees Rein Maran, helilooja Veljo Tormis. Film taastati projekti Eesti film 100 raames.


08.08. kl 12.20 ETV2: Unustatud rahvad: Ingerimaa õhtud.
Kuueosaline sari segakoorile ”Unustatud rahvad” on Veljo Tormise kooriloomingu tippteos - kuue väikse Läänemereäärse soome-ugri hõimu muusikaline koondkuva. Sarja loomiseks andis tõuke 1969. aastal kaasatehtud matk liivlaste juurde. See omakorda ajendas uusi uurimisretki ja järgneva viie osa synni. Tõnu Kaljuste on oma kooriga ”Unustatud rahvaid” esitanud väga paljudes maades ja erinevates keeltes. “Ingerimaa õhtutele”, mille esiettekanne oli 1979. aastal Tihemetsa Põllumajandustehnikumis, seadis esitust elavdava liikumise Tõnu Kaljuste. Helilooja põhimõtteid järgides on sarja esitus varustatud eestikeelse tõlkega, et kuulaja mõistaks laulude sõnumit. Teosed esitab Eesti Filharmoonia Kammerkoor, koorijuht Tõnu Kaljuste.

08.08. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Tänapäeva maputðed. Hendrik Relve, Haldi Normet-Saarna.
Kordus kl 23.05.

08.08. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Jordaania muusika.
Malek Barmawy ja Tareq Al Nasser töötlevad stuudios jordaania folkloori.

08.08. kl 20.40 ETV2: Veljo Tormis 80: Tormise regi.
See ei ole eluloofilm Veljo Tormisest. Siin ei lehitseta vanu pildialbumeid ega jutustata põnevatest syndmustest helilooja elus. Tormis istub Kullamäe-kodus ja naudib vaikust. ytleb, et pani juba viis aastat tagasi muusikakirjutamisele punkti. Ta ei loo enam muusikat. Istub selg klaveri poole ja lahendab ristsõna. Vahepeal arutab, et kui kaua ta regilauluga tegelenud on. Viiskymmend aastat tuleb kokku kyll. Polegi nii vähe.

08.08. kl 21.40 ETV2: Veljo Tormis 80: Eesti meeste laulud.
Lavale jõudis kolmas osa Veljo Tormise rahvalaulude triloogiast ”Meestelaulud”. Kui eelmised lood ”Eesti Ballaadid” ja ”Eesti naiste laulud” olid pigem alalhoidlike ning paigatruude naiste hoitud ja esitatud, siis mehed on aegade jooksul meremeeste ning sõjasulastena rohkem ringi rännanud ja nende lugudes on hoogu ning särtsu ja pila. Eesti meeste laulud tõid lavale Tõnu Kaljuste ja Peeter Jalakas.

08.08. kl 22.10 ETV2: Veljo Tormis 80: Yle maailma käimise raja.
Saade jälgib Veljo Tormise tegevust 1996. aastal, mil helilooja andis esmakordselt yle 15 aasta teatud põhimõtetel kestnud vaikimist ETV-le intervjuu ja osales oma teoste ettekannetel Soomes ja Walesis. Koos Veljo Tormisega kylastati temale olulist Soome Kirjanduse Seltsi rahvaluule arhiivi, salvestati suvekodus Kullamäel. Saates on kasutatud Veljo Tormise teoste ettekandeid nii ETV arhiivist kui ka salvestusi kontsertidelt. ETV osales ka Stockholmis ”Raua needmise” ettekandel. Pikemalt avaldavad oma mõtteid heliloojast abikaasa Lea Tormis ja koorijuht Tõnu Kaljuste.

08.08. kl 23.10 ETV2: Veljo Tormis 80: Jätkata fortes.
Ajavoolus kaob paratamatult palju väärtuslikku. Veljo Tormis ja kammerkoor Ellerhein Tõnu Kaljuste juhatusel on yks neist, kes hoolitsevad rahvalaulude säilitamise eest, selle eest, et me saaksime osa kaugetel aegadel elanud inimeste rõõmudest ja muredest. Mõtiskletakse meie ja rahvalaulude suhetest, nende kandumisest tänapäeva – kus ja millest syndisid ning kuidas Tõnu Kaljuste ja Ellerheina kammerkoori käes said oma lõpliku kuju ”Ingerimaa õhtud”.

08.08. kl 23.30 ETV2: Veljo Tormis 80: Isuri eepos.
Veljo Tormise ”Isurimaa eepos” sisaldab jutustavaid ja luulelisi rahvalaule läänemeresoomlaste yhises igivanas runolauluvormis. Runolaulule omaseid laaditunnuseid ja esitustavasid on siinsetes töötlustes säilitatud ja esile toodud. Tõlgitud lugeja partii võimaldab teost esitada algkeeles - isuri keele soikala murdes. Kooriteose ”Isurimaa eepos” esitab Riikliku Filharmoonia kammerkoor Tõnu Kaljuste juhatusel.