[text]
Täna on

Laupäeva keskpäeval kuulutab Setomaa ylemsootska Õie Sarv Mikitamäel välja XVII Seto Kuningriigi. Kuningriigi alamateks võivad lugeda end kõik, kes laupäeval Mikitamäele tulevad, kirjutas Maaleht.

Kuningriigi alamad valivad parima laulumeistri ehk sõnolise, õlle- ja veinimeistri, pillimängija, leiva- ja pirukakypsetaja, sõirategija, käsitöölise, vägi- ja kalamehe, kargusekargaja (tantsija) ning handsaajaja. Kõik nad saavad endale järgmiseks aastaks oma valdkonna kuningameistri tiitli.

Seto Kuningriik kutsuti 17 aasta eest ellu seto pärimuselma erinevate väljendusvormide tutvustamiseks, et tõsta taas au sisse seto leelo kõrval ka niisugused tavad nagu kohalike jookide ja söökide valmistamine, pillimängu ja tantsud.

Kuningriigi põhipäeva 7. põimukuud juhatab reedel, 6. põimukuud sisse Latsipäiv ehk Väiko-Kuningriik Laossina kylas. Kuningriigipäeva lõpus valivad alamad endale legendi järgi Petseri kloostris magavale seto kuninga Peko maapealse asemiku, keda nimetatakse ylemsootskaks. Sootska kandidaadid seisavad kõrvuti pukkide peale ning kelle ette tekib suurim inimestest koosnev saba, see ongi järgmine sootska.

Lõpetuseks võtab sootska vastu ka Seto Kuningriigi sõjaväe paraadi. Kuningriigi sõjavägi koosneb maaväe, mereväe, õhuväe ning tagala yksustest.

Lisateavet: http://kuningriik.setomaa.ee


Maaleht