[text]
Täna on

Saaremaal Leisi valla Trigi kyla Männisalu talus toimub 10. - 21. põimukuud puukujude valmistamise laager. Huvilisi on juhendamas udmurdi taidur Anatoli Stepanov ning Elo Liiv.


Ajaloo keerdkäikude tõttu on eesti puuvestmise taie/oskused peaaegu hävinud. Varem osati lihtsalt kirve või paari peitli abil nikerdada nii akende kaunistused, kapad, karbid kui ka suuremad kujud. Lapseeast peale õpetame lapsi nägema ja kujutama maailma vaid kreeka-rooma ilumõõdu järgi, unustades, et meil, soome-ugrilastena on olnud äratuntavalt omanäolise suuline pärimuse kõrval ka kolmemõõtmeline nähtav elm.

Maarahva varasematest kujudest on kahjuks säilinud vaid katked ning needki pigem väikeste muinasteaduslike leidudena kui elusuuruste sammaste või kujudena, mida on kirjeldatud erinevates ajaloallikates. Õnneks on aga vana puuvestmine meie hõimurahvaste juures tänapäevani au sees. Huvitav oleks näha, kuhu on ajaloos arenenud hõimurahvaste vormikeel ja selle edasiandmiseks vajaminevad oskused, kas nendest on midagi õppida või mitte. Kas taiduritena kanname endaga kaasas neid ugri-mugri alghoiakuid nii ehk teisiti või peame ennast selle kandmiseks harima.

Laagri pikkusekss on mõeldud 12 päeva. Selle käigus valmivad osalejatel pärimusainelised puukujud. Lisaks loomingulisele tööle toimuvad erinevad loengud ja arutelud. Kuna Anatoli Stepanov on sygavuti töötanud savipillide valmistamisega, siis puhkuseks tegeleme ka natuke muusika valdkonnas ;)

Kõikide töödest koostatakse näitus. Peale näitust saavad osalejad oma tööd endale.

Töövahenditeks on kirved ja peitlid. Mootorsaagi kasutame võimalikult vähe. Kellel on töövahendid (kirves on kohustuslik), võtke kaasa; kellel pole, saab need koha pealt.

Vestetakse  männi- ja kuusepakkusid.

Ööbimine lakas ja telkides, syya tehakse yhiselt (osalejad võetakse kordamööda appi toimkonda). On olemas saun ja järveke, meri on nii 500 m kaugusel. Samas on Triigi sadam, kust käivad praamid Hiiumaale.

Männisalu taluga on seotud Vigala Sassi dendropark, kus on ka tema rajatud kultuseplatsid.


Lähimad poed 2 km kaugusel Leisis, Kuressaarde 40 km. Yldiselt töötatakse õues, kuid vihmase ilma korral on võimalik töötada ka töökojas.

Saadud toetus ei kata osalejate söögiraha, ööbimise ja olmekulusid. Osalejal tuleb tasuda päevaraha 150 krooni. Kui ööbitakse mujal, siis tuleb tasuda vaid söögiraha 75 krooni päevas inimese kohta.

EKA ja Viljandi Kultuuriakadeemia tudengitel kompenseerib kulud EKA (tudengid saavad ainepunkti). Esimene ja viimane päev liidetakse tasumisel kokku.

Laagrisse mahub 15 inimest ja mõned kohad on veel vabad.

Lähem teave ja osalemiseks kirja panemine: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., tel 56984477