[text]
Täna on

t_Sambad.gifKomimaal tegutsev soome-ugri teabekeskus Finugor.ru kuulutas välja seitsme soome-ugri maailmaime leidmise võistluse, mis peaks äratama laiemat huvi soome-ugri rahvaste, nende loona ja elma vastu, teatas Fenno-Ugria.

Võistlus kulgeb kolmes järgus. Kuni sygiskuu lõpuni teavitatakse inimesi ettevõtmisest ja koostatakse võimalike imede nimekiri. Porikuus leiab aset ilmaimede valimine ning kooljakuus-jõulukuus lõpphääletus. 10. - 20. jõulukuud teevad korraldajad kokkuvõtteid, nii et aasta lõpuks peaksid imed olema valitud.

Soome-ugri imed võivad olla neljas ryhmas: loond, mälestusmärgid ja ehitised, elm ning peod-tähtpäevad. Imed peaksid kuuluma olemasolevatele soome-ugri ja samojeedi rahvastele, väljasurnud rahvastest jäänud pärandist koostatakse võistluseväline nimistu.

Eesti Päevalehe ajakirjanik Rein Sikk palus soome-ugri huvilistel nimetada mõned võimalikud maailmaimed. Menukamad neist olid näiteks udmurtide pelmeenid, saami joig, setu leelo, eestlaste laulupidu, mari omausk ja soome jõuluvana. 

Juuresoleval kuval olevad mansi sambad, mis asuvad Komimaal Manpupuneri mäel, kuulutati kaks aastat tagasi yheks Venemaa seitsmest imest. Mansid ja komid peavad sambaid pyhadeks ja on korraldanud nende juures palvusi.

Imesid saab välja pakkuda teabekeskuse aadressil www.finugor.ru. Korraldajad ootavad mingi asja või nähtuse lyhikirjeldust, mida saaks vajadusel täiendada kuvade või salvestistega. Oma pakkumisi soome-ugri ilmaimede kohta saab esitada ka Fenno-Ugria Asutuse yldaadressile info at fennougria dot eeinfo at fennougria dot See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..