[text]
Täna on

Tänavu Saaremaal Salmel leitud teise muinaslaeva näol võib olla tegemist Euroopa ulatuses ainulaadse eelviikingiaegse lahingumatusega, sest paadist on tänaseks leitud 16 lahingus hukkunud sõdalase luustik, kirjutas Margus Muld ERRs.

Et umbes 1250 aastat tagasi on praeguse Salme aleviku kohal yks kõva taplus maha peetud, selles pole nyyd enam kahtlust.

"Madin on tõesti suur olnud," nentis arheoloogiadoktor Jyri Peets." Arvatavalt 30 surnut ja veel teist sama palju haavatuid. Luustikel on raiumisjäljed. See näitab, et lahing on toimunud maal - merel ju ei ulatu teist mõõgaga lööma. Ja nooleotsi on luustike sees ja kilbi sees."

Kunagiste sõdalaste jäänused on säilinud lausa imekombel, sest kõrvalt on koguni kolm kaablikraavi risti läbi laeva kaevatud.
 
"Sellist sõjahauda - massihauda, kuhu on maetud lahingus langenud - Euroopas praegu ei teata - selleaegset," rääkis Jyri Peets. "See teeb ta eriti haruldaseks. Ja ka see, et siit on väga palju erinevaid esemeid leitud."

Võõramaa mehed on maetud kogu oma varaga. Leitud on ka lausa pronksist ning yle kullatud mõõgapide. Muinasteadlased tahavad kindlasti võtta mõnest pealuust ka yhe hamba ja saadavad selle DNA uuringutele, et saada kindlust meeste päritolu kohta.

Kui 2008. aastal leitud esimese Salme laeva pikkuseks arvatakse olnud ligi kymme meetrit, siis see laev võis olla kuni 18 meetri pikkune ja laiuseks on praegu mõõdetud 3,2 meetrit. Et leid on niivõrd haruldane, jätkatakse järgmisel aastal kaevamisi päris Salme koolimaja vundamendi kõrvalt, kuhu kunagi laeva nina võis ulatuda.

Vaata ka videot: ERR

Muinaslaeva uuringutest kirjutab ka tänane Saarte Hääl