[text]
Täna on

Ajakiri Maakodu jätkab sygiskuu numbris Eluringi sarja. Leivaga seotud tavasid ja uskumusi tuvustav lugu "Leib on toidu ema" võiks samahästi kanda nime "Seda peaks iga eestlane teadma".

Liisa Kaasik kirjutab:

Leib ei ole pelgalt maitseelamus, vaid midagi palju enamat. Meie keeles on tänini säilinud väljendeid, mis leiva põlist tähtsust kinnitavad: „leibkond” „leivad yhte kappi panema”, „leiba teenima”, „leivakõrvane”. Ka meie tegudes on leiva austamine juurdunud sygavale, ehk nii sygavale, et ei osata märgatagi, et asetades leivapätsi alati selle kõhupoolega ja mitte kunagi selili lauale, järgime maarahva vana tava. Võiks ehk isegi öelda, et rukkileiva kypsetamine ja söömine kannab endas olulist osa meie rahvuslikust omapärast ja maausust.

Leivaga seonduvaid uskumusi järgime eestlaste ja maarahvana yhel või teisel moel kõik. Tegin sõprade ja sugulaste, noorte ja vanade seas väikse uurimistöö ning palusin jagada oma teadmisi ning uskumusi, mis seostuvad leivaga. Eriti soovisin teada, milliseid tavasid järgivad vastajad ise."

Pikemalt Maakodus