[text]
Täna on

Teisipäeval,  14.09. kell 17.30 esitletakse Helsinki Töölö raamatukogus Mika Waltari -saalis (Topeliuksenkatu 6) vastilmunud Volga kogumikku.

Esinevad kogumiku toimetaja Ville Ropponen, Jukka Mallinen (tõlkija), Sergei Zavjalov (mordva), Valeri Mikor (mari) ja Julia Kuprina (mari).

Volga-kogumik tutvustab valikut värskeimast udmurdi, mordva ja mari nyydiskirjandusest neljateistkymnelt kirjanikult.

"KOgumiku novellides, luuletustes ja esseedes saab sõnaõiguse Venemaal pakku sunnitud soome-ugrilisus. Ka venestamisurve all soovivad hõimurahvad säilitada oma näo, takerudumata minevikku. Kaasaegne soome-ugrilisus synnib rahvusliku vaheldumisel maailmaelmaga, igivanade tavade sulandumisel ylikaasaegsega. KOgumikus kõlavad ka sellised teemad nagu linnastumine, noorte tegelikkus, internet ja kogu postkommunistlik Venemaa, " öeldakse raamatu tutvustuses.

Lisaks tõlgetele sisaldab kogumik ka Ville Roppose põhjaliku sissejuhatuse ja ylevaatliku essee nende rahvaste kirjandusest.

Raamatu ilmumine rõõmustab eriti nooremat  soome-ugri rahvaste haritlaskonda. "Ville on kirjutanud hea ja köitva sissejuhatuse. Just selline vahvate lugude kaudu tutvustamine paneb ehk teisigi soomlasi huvi tundma soome-ugri asjade vastu. /.../. Tundub, et need ajad on läbi, kui meid, soome-ugri rahvaid, esitleti vaid kui muuseumieksponaate ja raskete teemade käsitlemine oli tabuks," kirjutab Helsingis elav marilanna Julia Kuprina.

Kirjastuse Savukeidas välja antud Volga-kogumikku on võimalik esitlusel ka osta.


Allikas: Fenno-Ugria